Roberta Metsola očitke zavrača. Foto: Reuters
Roberta Metsola očitke zavrača. Foto: Reuters

Metsola je prejšnji teden zaradi korupcijskega škandala, ki pretresa Evropski parlament, objavila prejem 142 daril in potovanj, večinoma iz preteklega leta, pri čemer je pri večini zamudila rok prijave.

Med temi je tudi potovanje, ki ji ga je plačala vinska bratovščina iz Francije in je med drugim vključevalo prenočevanje v hotelu s petimi zvezdicami. Na potovanju jo je spremljal tudi mož. Po parlamentarnih pravilih bi morala potovanje prijaviti konec novembra lani. Metsola sprva ni razkrila, da se je potovanja udeležil tudi njen mož.

Po besedah tiskovnega predstavnika parlamenta je bila predsednica povabljena, da ima govor o zaščiti gastronomije, po kateri je regija znana, pri čemer je nastopila v imenu Evropskega parlamenta.

Po prepričanju Metsole to, da je prepozno prijavila bivanje v francoskem luksuznem hotelu in druga potovanja, ki jih je plačala tretja oseba, ni bila napaka. "To ni bila napaka, še noben predsednik parlamenta pred mano ni storil tega koraka," je dejala za nemški časopis Handelsblatt.

Evropski poslanci morajo potovanja in darila, plačana od tretjih oseb, prijaviti najpozneje do konca naslednjega meseca in jih objaviti v javnem registru. A po besedah Metsole predsedniki Evropskega parlamenta tega do zdaj niso počeli. Sama je želela prekiniti s tistim, "kar je bilo običajno, kar je bila tradicija, in razkriti vse". S tem želi, kot je še dejala za Handelsblatt, prevzeti odgovornost in biti vzor. Njen predhodnik David Sassoli med svojim mandatom denimo ni javno objavil prejetih daril in potovanj.

Med darili zlatniki, šampanjec in salama

Metsola je prejšnji teden v javnem registru objavila prejem 142 daril, pri čemer je za 125 daril zamudila rok za prijavo. Med darili so bili zlatniki, šal, šampanjec, čokolada, knjige, pa tudi modri kipec ovce in salama.

Kot izhaja iz seznama, je predsednica večino daril dala v hrambo administraciji Evropskega parlamenta ali jih hranila v svoji pisarni. Njen tiskovni predstavnik je ob tem poudaril, da predsednica sprejema darila v imenu institucije in jih ne obdrži.

Zadnje razkritje glede daril se je pojavilo v času, ko Evropski parlament pretresa ena največjih korupcijskih afer, v katero so vpleteni evropski poslanci, ki naj bi jemali podkupnine v zameno za zagovarjanje interesov Maroka in Katarja pri tej instituciji EU-ja.

Metsola je zaradi afere obljubila več preglednosti v delu parlamenta in nova pravila v boju proti korupciji. Prejšnji teden je predlagala reforme, ki med drugim predvidevajo strožja pravila pri lobiranju.