Po Evropi potekajo številni protesti proti TTIP-u. Foto: Reuters
Po Evropi potekajo številni protesti proti TTIP-u. Foto: Reuters
Javnost TTIP-ju večinoma nasprotuje. Foto: Reuters

V pismu evropski komisarki za trgovino Cecilii Malmström so pohvalili tudi sporazum s Kanado in poudarili, da se že veselijo podpisa dogovora.

Ministri Estonije, Latvije, Litve, Češke, Danske, Finske, Irske, Italije, Portugalske, Španije, Velike Britanije in Švedske so poudarili, da rast, blaginja in delovna mesta v Evropi niso odvisna le od strukturnih reform in močnih javnih financ, pač pa v veliki meri tudi od odprte, napredne in uravnotežene trgovinske politike. "Če želimo ustvarjati rast, ki jo potrebujemo za soočenje s prihodnjimi izzivi, mora Evropa prikazati jasno vodstvo v pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih," so zapisali.

V imenu svojih držav so se ministri izrekli za trgovinsko politiko, ki bo spoštovala pravice delavcev, okolje, ki bo skrbelo za zdravje ljudi in demokracijo. Prav tako bi morali prostotrgovinski sporazumi ščititi možnost sprejemanja lastnih odločitev posamičnih držav, so prepričani. EU in ZDA so, kot so spomnili, najpomembnejše gospodarske partnerice. "TTIP je priložnost za oblikovanje pravil trgovine 21. stoletja. To priložnost bi morali z našimi ameriškimi partnerji v celoti izkoristiti," so navedli.

Izpostavili so doseženi napredek v pogajanjih o TTIP-u in komisarko spodbudili, naj v nadaljnjih pogajanjih doseže cilje, zaupane komisiji z mandatom iz leta 2013. "Ponovno izražamo svojo zavezanost in podporo komisiji v pogajanjih. Veselimo se nadaljevanja pogajanj o TTIP-u z ZDA in tesnega sodelovanja s komisijo v prihodnjih mesecih," so zapisali.

Pohvalili tudi CETO
Ministri so pohvalili tudi sporazum med EU-jem in Kanado (CETA) ter ga označili za "širok in globok sporazum, ki temelji na realnosti današnjih trgovinskih vzorcev in vsebuje določila sodobnega trgovinskega sporazuma". "Veselimo se podpisa CETE 27. oktobra in začasne uporabe sporazuma," so zapisali.

Gre za izraz podpore pogajanjem o TTIP-u v času, ko je nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel ocenil, "da so pogajanja z ZDA de facto propadla", Francija pa je napovedala, da bo v septembru Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj. Proti podpisu sporazuma CETA s Kanado je medtem v četrtek v Ljubljani protestiralo več sto ljudi, ki so se izrekli tudi proti začasni uporabi sporazuma.

Tudi Slovenija ima glede teh sporazumov kar nekaj pomislekov, tudi nekatere pridržke, za katere pričakuje, da bodo ustrezno naslovljeni v nadaljevanju pogajanj, je ob robu neformalnega srečanja voditeljev EU27 v Bratislavi dejal slovenski premier Miro Cerar.

"Nismo brezpogojno za te sporazume. Razumemo, da mora Evropa ostati konkurenčni dejavnik v svetu, vendar pa so tu določeni pogoji, ki morajo biti predtem izpolnjeni, in Slovenija si bo za to prizadevala," je še dejal.