Slovenska oblast se je odločila, da bo sprejela sporazuma Ceta in TTIP za vsako ceno, opozarjajo v ZL-ju. Foto: EPA
Slovenska oblast se je odločila, da bo sprejela sporazuma Ceta in TTIP za vsako ceno, opozarjajo v ZL-ju. Foto: EPA

Poslanca Združene levice Violeta Tomić in Matej Tašner Vatovec sta na tiskovni konferenci opozorila, da se je slovenska oblast odločila, da bo sprejela sporazuma Ceta in TTIP za vsako ceno, čemur pa ostro nasprotujejo. V poslanski skupini si zato želijo, da bi zbrali dovolj podpore poslancev za razpis posvetovalnega referenduma, še pred sprejemanjem sporazuma v DZ. Če to ne bo mogoče, bodo zahtevali zakonodajni referendum, so pojasnili v poslanski skupini. "Peticija pa je odskočna deska za to," je dejal Tašner Vatovec.

Sporazum je "suspenz demokracije"
Sporazum Ceta bo po načrtih Evropske komisije podpisan 26. oktobra, s tem pa bo tudi stopil v začasno veljavo, je dejal poslanec ZL-ja. "Sprejem sporazuma pod takšnimi pogoji je suspenz demokracije in kot tak popolnoma nesprejemljiv," je ocenil in dodal, da želijo v stranki "dati glas vse večjemu in vse širšemu javnemu nasprotovanju tema sporazumoma". Podpis peticije po njegovih besedah pomeni nasprotovanje sklenitvi sporazumov, ki postavljata pravico korporacij do dobička nad pravice državljanov.

Tomićeva je navedla, da je sporazum Ceta "bratranec še bolj razvpitega sporazuma TTIP". Čeprav se o njem manj govori, pa meni, da gre le za drugo kratico za isto težavo. Poleg tega prostotrgovinski sporazumi po mnenju ZL-ja pomenijo privatizacijo in napad na javno šolstvo in zdravstvo, ogroženi so tudi vodni viri. "Ceta in TTIP sta nelegalna, saj uvajata arbitražna sodišča, ki v nasprotju s pravom EU-ja ustvarjata sodni sistem za korporacije, ki bi bil popolnoma nadrejen državnim sodiščem," je poudarila Tomićeva.

V četrtek protest proti sporazumom
Dodala je, da gre za popolnoma netransparentna sporazuma, ki sta nastajala brez javnosti in demokratičnega nadzora. Državljane je zato povabila na protest, ki bo potekal v četrtek ob 16. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Omenjeni protest v četrtek organizira Koalicija proti tajnim sporazumom, ki združuje več kot 20 slovenskih civilnodružbenih, nevladnih in političnih skupin.