Pogajanja med EU-jem in ZDA so zastala. Strani naj se ne bi strinjali niti na enem področju. Foto: EPA
Pogajanja med EU-jem in ZDA so zastala. Strani naj se ne bi strinjali niti na enem področju. Foto: EPA
TTIP
Številne organizacije in posamezniki v Evropi TTIP-u ostro nasprotujejo, saj menijo, da bo koristil le korporacijam na obeh straneh Atlantskega oceana in v škodo ljudem. Foto: EPA

"Pogajanja z ZDA so dejansko propadla, saj se Evropejci nismo želeli ukloniti ameriškim zahtevam," je dejal Gabriel glede na transkript intervjuja, ki bo na nemški televiziji ZDF objavljen v nedeljo, poroča Reuters. Kot je še dejal, tega nihče sicer izrecno ne priznava. "Na tem področju se stvari ne razvijajo," je glede pogajanj še dejal podkancler, sicer predsednik koalicijskih socialdemokratov (SPD).

Gabriel je po poročanju New York Timesa še dejal, da se v 14 krogih pogajanj obe strani nista strinjali niti o enem samem poglavju od 27-ih, o katerih je tekla razprava. Gabriel je pogajanja o TTIP-u še primerjal s sporazumom, doseženim med EU-jem in Kanado, ki je po njegovem mnenju bolj pošten za obe strani.

ZDA in EU so se o TTIP-u sicer pogajali tri leta, obe strani pa sta želeli pogajanja končati letos, a obstajajo številna nesoglasja.

Tajna pogajanja in pritiski
Spomnimo, pogajanja o sporazumu so več let potekala v tajnosti. Maja letos je mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace nemškim medijem posredovala dokumente, ki so dali vpogled v vsebino pogajanj. Dokumenti so razkrili pritiske ZDA. Washington je tako grozil s prekinitvijo olajšanega izvoza evropskih avtomobilov na ameriški trg, če EU ne bo privolil v uvoz več ameriških kmetijskih proizvodov. Iz dokumentov tudi izhaja, da ZDA ne želijo upoštevati želje EU-ja, naj iz sporazuma izločijo mehanizem ISDS, po katerem bi lahko velike korporacije pred svojimi sodišči tožile države članice, ki bi ovirale njihove interese s svojo zakonodajo.

Poleg tega naj bi t. i. previdnostno načelo, ki zdaj velja v EU-ju in dovoljuje le proizvode, ki dokazano ne škodujejo ljudem in okolju, zamenjalo v ZDA veljavno načelo tveganja. Po tem načelu bi lahko v Evropi tržili tudi sporne in v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, prepovedane gensko spremenjene organizme (GSO), dokler ne bo dokazano, da so škodljivi. Greenpeace še svari, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od teh, ki veljajo zdaj.

Z objavo dokumentov je javnost sicer prvič dobila neposreden vpogled v pogajanja. Tega so imeli namreč le nekateri predstavniki ZDA, EU-ja in nevladnih organizacij, a morajo o vsebini dokumentov molčati. "Nemška vlada vztraja pri končanju pogajanj o TTIP-ju v polnem obsegu. Odvisni smo od odprtega trga," je maja v odzivu na objavo dokumentov poudaril tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.