Moscovici je preživel napeto zaslišanje. Foto: Reuters
Moscovici je preživel napeto zaslišanje. Foto: Reuters

Po nekaterih navedbah naj bi Moscovicija, ki je bil francoski finančni minister od leta 2012 do aprila letos, čakal popravni izpit in drugo zaslišanje, kar naj bi zahtevalo šest političnih skupin, vseh razen njegovih socialdemokratov.

Dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Erika Štular poroča, da so poslanci Moscoviciju ponavljali, da je v Franciji dopustil previsok primanjkljaj, rekordno brezposelnost in šibko konkurenčnost, kar nočejo, da dopusti tudi v Evropi. Moscovici se je branil, da je znižal primanjkljaj, medtem ko Francija ni kršila pravil. Zagotovil je, da bo njegov moto prav spoštovanje pravil, ki so po njegovem mnenju dovolj prožna.

Za njegove socialiste je bil to najboljši nastop do zdaj, desnega in liberalnega pola ni prepričal. Še nocoj se bodo posvetovali, ali naj zahtevajo dodatna pisna pojasnila, kot so to storili pri šibki Čehinji in spornem Madžaru, ali naj ga celo znova pokličejo na pogovor, kot Britanca Hilla, še poroča Štularjeva.

Še nekaj spornih kandidatov
Zapleta se tudi pri nekaterih drugih kandidatih. Madžarskemu kandidatu za komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo Tiborju Navracsicsa očitajo sodelovanje pri avtokratskih ukrepih madžarskega premierja Viktorja Orbana in pristojni odbor za kulturo bo njegov nastop ocenil v ponedeljek.

Tudi v primeru Španca Miguela Ariasa Caneteja, kandidata za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo, ki mu očitajo zlasti navzkrižje interesov zaradi povezav z naftno industrijo, je ocenjevanje preloženo, ker bodo počakali na mnenje odbora za pravne zadeve o spreminjanju njegove izjave o finančnih interesih. Ocena se pričakuje v ponedeljek ali torek.

V primeru Čehinje Vere Jourove, kandidatke za komisarko za pravosodje, potrošnike in enakost spolov, ki sodi v družino evropskih liberalcev, želijo evropski socialdemokrati dodatna pojasnila zaradi nekaterih neprepričljivih odgovorov. Pristojni odbori jo bodo predvidoma ocenili v ponedeljek.

Zver in Fajonova na nasprotnih bregovih
Bolj se zaslišanja bližajo koncu, bolj politične skupine kažejo zobe. Desnosredinska opcija je tako ostro napadla socialdemokrata Moscovicija, sicer pa brani Madžara in Španca iz svoje politične družine. Evropski socialisti branijo Francoza in napadajo kandidate iz konservativnih vrst.

V desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) so nastop Navracsicsa pohvalili in izpostavili njegovo prepričljivo zavezanost evropskim vrednotam. Na zaslišanju je z vprašanjem sodeloval tudi evropski poslanec Milan Zver iz EPP-ja, ki je ocenil, da se je Madžar samozavestno ubranil številnih očitkov. Izpostavil je njegov odgovor, da je kultura resnično duša in bistvo evropskega projekta.

Evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst evropskih socialdemokratov pa je danes v sporočilu za javnost opozorila, da je Navracsics sicer vseskozi poudarjal evropske vrednote in je bilo opazno, da je opravil nujni učni proces, vendar ne s tem ne z izbornim izražanjem v angleščini ne more izbrisati sodelovanja v preštevilnih spornih odločitvah Orbanove vlade.

Napeta zaslišanja kandidatov za komisarje
Napeta zaslišanja kandidatov za komisarje