Bratuškovi je uspelo kljub mnogo kritikam doma. Foto: BoBo
Bratuškovi je uspelo kljub mnogo kritikam doma. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Po dveh mandatih Janeza Potočnika se v Berlaymont, kot kaže, seli Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Evropska komisija
Evropska vlada v prihodnjih petih letih. Foto: Twitter Evropske komisije

8-članski zasedbi bo Slovenijo zastopala Alenka Bratušek, Tanja Fajon pa zaradi neizbora ni razočarana.

Evropska komisija je predlog kandidatov, ki jih bo prihodnji predsednik Komisije Jean-Claude Juncker poslal predsedujočemu Svetu Evropske unije, italijanskemu premierju Matteu Renziju, objavila na Twitterju. Na seznamu 28 imen ni presenečenj, saj so na njem vsa tista, o katerih smo že poročali.

V novi sestavi je devet žensk. Juncker je imel z žensko kvoto kar nekaj težav, saj mu je Evropski parlament, kjer bodo morali kandidati opraviti zaslišanja in ki na koncu potrjuje celotno komisijo, dal že pred časom vedeti, da pričakuje, da bo v ekipi vsaj toliko kandidatk kot v ekipi njegovega predhodnika, Portugalca Joseja Manuela Barrosa.

Predlog novih evropskih komisarjev
(po abecednem redu):

Vytenis ANDRIUKAITIS (Litva)
Andrus ANSIP (Estonija)
Miguel ARIAS CAÑETE (Španija)
Dimitris AVRAMOPOULOS (Grčija)
Elżbieta BIEŃKOWSKA (Poljska)
Alenka BRATUŠEK (Slovenija)
Corina CREŢU (Romunija)
Valdis DOMBROVSKIS (Latvija)
Kristalina GEORGIEVA (Bolgarija)
Johannes HAHN (Avstrija)
Jonathan HILL (Velika Britanija)
Phil HOGAN (Irska)
Vĕra JOUROVÁ (Češka)
Jyrki KATAINEN (Finska)
Cecilia MALMSTRÖM (Švedska)
Neven MIMICA (Hrvaška)
Carlos MOEDAS (Portugalska)
Federica MOGHERINI (Italija)
Pierre MOSCOVICI (Francija)
Tibor NAVRACSICS (Madžarska)
Günther OETTINGER (Nemčija)
Maroš ŠEFČOVIČ (Slovaška)
Christos STYLIANIDES (Ciper)
Marianne THYSSEN (Belgija)
Frans TIMMERMANS (Nizozemska)
Karmenu VELLA (Malta)
Margrethe VESTAGER (Danska)


Juncker je moral poskrbeti tudi za to, da ekipa ne vključuje le dovolj žensk, temveč tudi za to, da so v njej ustrezno zastopane politične skupine. V novi komisiji je tako 16 članov iz vrst evropskih konservativcev, sedem socialdemokratov ter pet liberalcev, med njimi je tudi slovenska premierka v odhodu.

Fajon: Zaslišanja bodo naporna, pričakovanja so visoka
Evropska poslanka iz vrst SD-ja Tanja Fajon pa je v odzivu izrazila željo, da bi se glede komisarke zgodbe v Sloveniji umirile strasti. Nad dejstvom, da sama ni na seznamu, ni razočarana, Bratuškovi pa je zaželela, da bi uživala podporo doma, da bi obnovila zaupanje ljudi in da bi lahko potem mandat dobro začela in da bi razčistili vse dvome, ki so se pojavljali okoli vsega postopka in njene kandidature.

"Nikakor si ne bi želela, da bi Slovenci v Evropskem parlamentu prišli v situacijo, da bi morali delati proti komisarju iz Slovenijo. To res ne bi bilo dobro. Zato me tudi motijo prizadevanja kolegov iz EPP, ki na vsak način pozivajo proti njej. Če je kaj spornega, če je kaj narobe, moramo to doma razčistiti, in mislim, da ni dobro, da to delamo zunaj, ker to samo škoduje Sloveniji," je opozorila.

O samih zaslišanjih, ki čakajo kandidate za evropske komisarje, pa je Fajonova napovedal, da bodo precej naporna, vsi kandidati in kandidatke pa bodo na resni preizkušnji. "Evropa je na resni prelomnici in pričakovanja od naslednje Evropske komisije so visoka," je poudarila.

Sama si želi, da bo nova Evropska komisija delovala veliko bolje od prejšnje in za konec dodala, da bodo poslanci zelo pozorno spremljali njeno delo. "Imamo moč, da komisijo zavrnemo, če ne bo naredila tistega, kar si želimo," je še dejala Fajonova.

Židan in Zver Bratuškove ne želita
Se pa z imenovanjem Bratuškove očitno ne strinja predsednik SD-ja Dejan Židan, ki celo predlaga, naj vlada zavrne celotno Junckerjevo ekipo. Podobnega mnenja je tudi SDS-ov poslanec Milan Zver, ki meni, da je bilo mnenje premierja MIra Cerarja preslišano, preslišan pa da je bil tudi on in pismo še štirih evropskih poslancev iz Slovenije.

"Vedenje gospoda Junckerja je zelo slabo in lahko vpliva na evropsko razpoloženje slovenskih volivcev," je dejal za Radio Slovenija. Ob tem je napovedal, da bodo zavrnili komisarsko ekipo, če bo Bratuškova ostal a njen del.

Zadnjo "kljukico" da Evropski parlament
Kot so sporočili iz Bruslja, se je Juncker za kandidate odločil po pogovorih z njimi. Zdaj mora predlog njegove ekipe potrditi Svet Evropske unije, nato pa bo sestava objavljena v Uradnem listu EU-ja. Šele nato, predvidoma sredi prihodnjega tedna, bo Juncker objavil tudi razpored resorjev in način, kako namerava organizirati delo komisarjev.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi kot celoti, vključno s predsednikom Komisije in visoko zunanjepolitično predstavnico za zunanje zadeve in varnostno politiko, za katero je predlagana Italijanka Federica Mogherini, odločal med 20. in 23. oktobrom, Komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Bratuškovi mesto podpredsednice?
Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah zasedla položaj podpredsednice Komisije, pristojne za digitalno agendo in inovacije. V Bruslju ugibanj o razporeditvi resorjev ne komentirajo, mediji pa že domnevajo, kdo bi utegnil zasesti najpomembnejša mesta v prihodnji Komisiji in kako naj bi ta delovala po novem. Britanski časnik Financial Times je tako pred dnevi zapisal, da bo ena najpomembnejših novosti, ki si jih je zamislil Juncker, povečanje pristojnosti za podpredsednike Evropske komisije, ki naj ne bi imeli lastnih resorjev, temveč naj bi nadzirali delo skupin drugih komisarjev. V novi zasedbi naj bi bilo od štiri do šest podpredsednikov.

"Prerivanje" med državami
Med najbolj zaželenimi so komisarska mesta s področja gospodarstva. Časopis, ki se je skliceval na navedbe evropskih diplomatov, je zapisal, da bi jih lahko zasedel kateri od nekdanjih premierjev, ki so kandidati za komisarje. Za podpredsednika za področje gospodarstva se najpogosteje omenja nekdanjega finskega premierja Jyrkija Katainena, v igri naj bi bila tudi Latvijec Valdis Dombrovskis in morda danska ministrica za gospodarstvo Margrethe Westager. Položaj komisarja za gospodarstvo pa naj bi kljub nasprotovanju Nemčije že imel v rokah nekdanji francoski finančni minister Pierre Moscovici.

Juncker je dobre položaje obljubil tudi ženskam. Med drugim naj bi dober položaj obljubil belgijski kandidatki Marianne Thyssen, in sicer vodenje resorja za konkurenčnost, ki naj bi po novem imel več pristojnosti.