Potrditev seznama mora zdaj izvesti še Evropski parlament. Foto: EPA
Potrditev seznama mora zdaj izvesti še Evropski parlament. Foto: EPA

Komisarski seznam je v zadnjem času dvigal veliko prahu v Sloveniji. Na njem se je namreč znašla tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek, na katero so zaradi tega leteli očitki, da se je predlagala in potrdila kar sama. Juncker bo zdaj predstavil porazdelitev resorjev, česar pa ni pričakovati pred sredino naslednjega tedna.

Bratuškovo omenjajo kot mogočo podpredsednico Evropske komisije, pristojno za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo, vendar porazdelitev resorjev naj še ne bi bila določena.

Preostali člani Junckerjeve ekipe so Litovec Vytenis Andriukaitis, Estonec Andrus Annsip, Španec Miguel Arias Canete, Grk Dimitris Avramopulos, Poljakinja Elzbieta Bienkowska, Romunka Corina Cretu, Latvijec Valdis Dombrovskis, Bolgarka Kristalina Georgieva, Avstrijec Johannes Hahn, Britanec Jonathan Hill, Irec Phil Hogan, Čehinja Vera Jourova, Finec Jyrki Katainen, Švedinja Cecilia Malmström, Hrvat Neven Mimica, Portugalec Carlos Moedas, Francoz Pierre Moscovici, Madžar Tibor Navracsics, Nemec Günther Oettinger, Slovak Maroš Šefčovič, Ciprčan Hristos Stilianides, Belgijka Marianne Thyssen, Nizozemec Frans Timmermans, Maltežan Karmenu Vella in Danka Margrethe Vestager.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.