Evropski voditelji so rusijo obtožili zaradi njenega posredovanja v Gruziji, kar je ohladilo odnose med Brusljem in Moskvo, ob bližajoči se zimi pa so številne evropske države odvisne predvsem od ruskega goriva. Foto: Reuters
Evropski voditelji so rusijo obtožili zaradi njenega posredovanja v Gruziji, kar je ohladilo odnose med Brusljem in Moskvo, ob bližajoči se zimi pa so številne evropske države odvisne predvsem od ruskega goriva. Foto: Reuters
Rusija napovedala umik

Predsedujoči EU-ju Nicolas Sarkozy je s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in evropskim visokim predstavnikom za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solanom na obisku v Moskvi, kjer se je pogovarjal z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom glede reševanja gruzijske krize. Sarkozy je na ruskega kolega pritiskal, da bi Rusija izpolnila pogoje premirja, ki ga je pomagal doseči v konfliktu med Gruzijo in Rusijo.

Oktobra pogovori o Gruziji
Medvedjev je sporočil, da bo Rusija umaknila svoje sile tudi iz Južne Osetije in Abhazije na položaje, kjer so bile pred izbruhom konflikta, kar naj bi se zgodilo po namestitvi evropskih opazovalcev, in ključne nadzorne točke, ki jih je imela na gruzijskem ozemlju, hkrati pa napovedal, da bodo o varnosti na tem območju 15. oktobra v Ženevi potekali mednarodni pogovori. EU je zagotovila, da Gruzija ne bo uporabila sile proti Južni Osetiji in Abhaziji.

Rusija in Gruzija sta se zapletli v vojno v začetku avgusta, ko je Rusija vdrla v Gruzijo, ker naj bi branila Južno Osetijo. Ruska stran trdi, da ji mirovni dogovor dopušča, da okoli Južne Osetije in Abhazije zadrži svoje mirovnike. Medvedjev je zatrdil, da so sprejeli "vse potrebne ukrepe", da bi se "strogo držali načrta Medvedjev-Sarkozy".

Še pred prihodom evropske trojke v Moskvo je rusko zunanje ministrstvo sporočilo, da bi prihod evropskih opazovalcev v Gruzijo povzročil "odvečno razdrobitev" opazovalcev, ki jih v regiji že imajo Združeni narodi in Organizacija za varnost in sodelovanje.

Evropski voditelji, ki so se o rusko-gruzijskem konfliktu pogovarjali prejšnji teden, so se zavzeli za to, da bi se v Gruziji vzpostavilo stanje, kakršno je bilo pred 7. avgustom. Nekateri voditelji članic Unije so opozorili, da se odnosi z Rusijo ne smejo normalizirati, dokler v Gruziji ne bo dosežen popoln mir, EU pa je zamrznil pogovore o novem partnerskem dogovoru z Moskvo.

Iz Moskve se bo Sarkozy podal v Tbilisi na pogovore z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem.

T. V.

Rusija napovedala umik