Gruzija pričakuje, da bo EU ostro obsodil dejanja Rusije in proti njej tudi ukrepal. Foto: EPA
Gruzija pričakuje, da bo EU ostro obsodil dejanja Rusije in proti njej tudi ukrepal. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je Evropski uniji jasno povedal, da sankcije ne pridejo v poštev. Foto: EPA

Gruzijski minister za reintegracijo Temur Jakobašvili je dejal, da bi bila evropska izolacija Rusije brez pomena, a da Gruzija kljub temu pričakuje določene ukrepe, ki ne bodo namenjeni ljudem, ampak bodo usmerjeni proti ruski politični eliti. Ob tem ni niti namignil, kakšne sankcije od voditeljev Evropske unije, ki se bodo v ponedeljek sešli na izrednem vrhu o rusko-gruzijski krizi, pričakuje, je pa praksa, da tovrstni ukrepi vključujejo prepoved potovanja ali zamrznitev bančnih računov v tujini.

Tbilisi je že večkrat sporočil, da pričakuje tesno podporo Evropske unije, še posebej po tem, ko je v petek pretrgal diplomatske vezi z Moskvo. "Pričakujemo, da bo EU v ponedeljek izrazil podporo Gruziji, ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji," je že večkrat izrečene besede ponovil tudi Jakobašvili.

Gruzijski minister je Rusijo znova obtožil etničnega čiščenja v Južni Osetiji in dejal, da bi morala Evropska unija takšna dejanja kaznovati. Poudaril je tudi, da Tbilisi pričakuje, da bodo vse članice Evropske unije zavrnile priznanje Abhazije in Južne Osetije.

Bo Merklova postala posrednica?
Bruseljski spletni bilten Euractiv je objavil novico, da naj bi v EU-ju vodilno vlogo pri reševanju napetosti v Gruziji in preoblikovanju odnosov med Rusijo in EU-jem prevzela nemška kanclerka Angela Merkel. Politični analitiki so namreč prepričani, da je Merklova edina voditeljica držav članic Unije, s katero bi se bili Rusi pripravljeni pogovarjati in ji prisluhniti.

Putin: Unija naj bo objektivna
Znova se je oglasil tudi ruski premier Vladimir Putin in Evropsko unijo pozval, naj zavzame pametni položaj. "Vprašanje sankcij za nas ni nepomembno. Vsekakor pa upamo, da bo prevladal razum," je povedal nekdanji ruski predsednik in Unijo pozval še, naj bo objektivna.

Unija naj bi na zasedanju v ponedeljek obsodila ravnanje Moskve v Gruziji in njeno priznanje gruzijskih pokrajin, vendar naj sankcij proti Rusiji ne bi sprejela. Neimenovani vir francoskega predsedstva Evropski uniji je povedal, da čas za sankcije še ni prišel, šepeta pa se, da naj bi sankcije zavrnile Španija, Bolgarija, Nemčija in Grčija.

B. T.