Donohoe ni naklonjen načrtom za evropsko obdavčitev tehnoloških velikanov. Foto: Reuters
Donohoe ni naklonjen načrtom za evropsko obdavčitev tehnoloških velikanov. Foto: Reuters

V prvem krogu ni nihče od treh kandidatov prejel potrebnih 10 glasov v 19-članski evroskupini. Je pa nato od kandidature pred drugim krogom odstopil luksemburški finančni minister Pierre Gramegna.

V drugem krogu sta se tako pomerila Donohoe, ki prihaja iz vrst konservativne politične skupine Evropske ljudske stranke, in Nadia Calvino, ki je iz vrst levosredinskega S&D-ja.

Donohoe je v prvem odzivu prek Twitterja zapisal, da se veseli sodelovanja s finančnimi ministri evrskih držav v prihodnjih letih, da bi zagotovili "pravično in vključujoče okrevanje za vse" in se "z izzivi spopadli odločno".

Nakazal je, da bo njegov prvi izziv obsežen evropski načrt za okrevanje po krizi zaradi pandemije, o katerem potekajo pogajanja v EU-ju in ki deli nekatere t. i. varčne države, večinoma na severu, in članice na jugu.

"Kot vodja evroskupine se bom trudil graditi mostove med vsemi članicami evrskega območja in dejavno sodelovati z vsemi," je napovedal Donohoe.

Novemu vodji evroskupine pripisujejo zasluge za oživitev gospodarstva Irske, t. i. keltskega tigra, po težavnem obdobju v času finančne in dolžniške krize, po katerem je Irska potrebovala finančno pomoč Unije. Kot poudarja francoska tiskovna agencija AFP, velja za dobrega učenca, ko gre za javnofinančno disciplino.

Donohoe ni naklonjen obdavčitvi tehnoloških velikanov

Velja pa tudi za zagovornika podjetjem zelo naklonjenega irskega davčnega sistema s stopnjo davka od dohodka pravnih oseb pri 12,5 odstotka in posebnimi rešitvami za tuje multinacionalke, kot je ameriški velikan Apple. Zaradi tega je proti Irski ukrepala tudi Evropska komisija, primer pa je zdaj na Sodišču EU-ja in sodba naj bi bila znana kmalu. Donohoe ni naklonjen niti načrtom za evropsko obdavčitev tehnoloških velikanov.

Favoritinja je bila španska ministrica

Za favoritinjo je sicer pred današnjim glasovanjem veljala španska finančna ministrica, ki je po informacijah iz bruseljskih krogov uživala podporo nemške kanclerke Angele Merkel ter poleg domače Španije tudi Portugalske in Italije. 51-letna ministrica, ki je zdaj edina ženska v evroskupini, bi bila prva ženska na vodilnem položaju v evroskupini.

62-letni Gramegna, ki se je za položaj potegoval že konec leta 2017 in je na položaju finančnega ministra Luksemburga že sedem let, naj bi pred odločanjem užival podporo Belgije in Nizozemske.

45-letni irski minister je medtem veljal za verjetnega kompromisnega kandidata zunaj dveh nasprotnih taborov severa in juga. Po navedbah portala Politico naj bi užival podporo Avstrije, Cipra, Latvije, Slovaške in tudi Slovenije. Nekateri njegovo imenovanje tako označujejo tudi za uspeh manjših članic območja skupne valute.

S slovenske strani sicer uradnih informacij o tem, koga bo podprl finančni minister Andrej Šircelj, pred današnjo telekonferenco ni bilo mogoče pridobiti. Na ministrstvu za finance so zapisali le, da so preučili vse tri kandidature in da bo Slovenija dokončno odločitev o podpori sprejela do zasedanja.

Evroskupina je neformalno telo

Evroskupina je neformalno telo, ki se sestaja enkrat na mesec. Prvi sestanek je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni vodja je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker. Januarja 2013 ga je nasledil Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, njega pa leta 2017 Mario Centeno.