Prebežniki, ki živijo na otoku Lezbos. Foto: Reuters
Prebežniki, ki živijo na otoku Lezbos. Foto: Reuters

Sprejela bo tudi 30 odraslih prebežnikov, katerih družinski člani že živijo na Finskem, je sporočilo grško ministrstvo za migracije.

Načrt Evropske unije za zdaj predvideva, da bi druge države Evropske unije iz Grčije sprejele okoli 1600 mladih prebežnikov, med katerimi jih je dobrih 90 odstotkov dečkov. V centrih na grških otokih v Egejskem morju je trenutno dobrih 38.500 ljudi. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce jih je okoli 36 odstotkov mladoletnih.

Zaradi pandemije v Evropi manj prosilcev za azil

Število prosilcev za azil v Evropi je marca sredi pandemije novega koronavirusa znatno upadlo, je sporočil Evropski azilni podporni urad (Easo). Po podatkih urada je bilo marca v EU, na Norveškem, Islandiji, v Lihtenštajnu in Švici vloženih 34.737 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot februarja. Easo je v prvih dveh mesecih leta sicer zabeležil "vztrajno visoke ravni prošenj za azil". Februarja so našteli 61.134 vlog, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V letu 2019 je število ljudi, ki so v Evropi zaprosili za azil, doseglo 714.000.

Nemčija in Luksemburg sta že sredi aprila sprejeli 12 odraslih in 47 mladoletnih migrantov brez spremstva. Švica naj bi v naslednjih dveh tednih sprejela 22 prebežnikov brez spremstva. Slovenija namerava v drugi polovici maja sprejeti štiri mladoletnike brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih, ki naj bi bili mlajši od deset let.

Avstriji Grčiji poslala 60 kontejnerjev
Avstrija je medtem Grčiji predala 60 kontejnerjev, namenjenih bivanju in sanitarijam za migrante na grških otokih, je sporočila grška vlada. Večino bodo postavili v migrantskem centru na Samosu, kjer je bilo v požaru v začetku tedna uničenih več kontejnerjev. V prihodnjih tednih bo Avstrija Grčiji dostavila še 120 kontejnerjev. Gre za pomoč v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito, prek katerega je Grčija zaprosila za kontejnerje za bivanje in higienske izdelke, je navedlo grško ministrstvo za migracije.