Vhod v begunsko taborišče Malakasa. Foto: Reuters
Vhod v begunsko taborišče Malakasa. Foto: Reuters

Omenjeni prebežnik živi s svojo družino v taborišču Malakasa, kjer je na stotine prosilcev za azil. Preselili so ga v bolnišnico v Atenah. Oblasti preverjajo, s kom je bil v stiku, in te ljudi testirajo.

Omenjeno taborišče, ki je 40 kilometrov severovzhodno od Aten, bo v karanteni dva tedna, je sporočilo ministrstvo, ki je dodalo, da bodo prizorišče nadzorovale okrepljene enote policije.

V četrtek je bila karantena odrejena za taborišče Ricona v osrednji Grčiji, v katerem je bilo potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom. To je bil prvi tak center v Grčiji, ki ga je prizadel izbruh.

V grških centrih za prebežnike živi več kot 110.000 ljudi, od tega jih je 40.000 zaprtih v prenatrpanih centrih na petih otokih.

"Število prebežnikov in beguncev je zelo veliko, zato je matematično gledano jasno, da bo veliko potrjenih primerov," je glede okužb dejal minister za migracije Notis Mitaraki. Do zdaj ni bilo potrjenih okužb v begunskih taboriščih na otokih.

Človekoljubne organizacije so Grčijo pozivale, naj izpraznijo taborišča. Opozarjale so na visoko tveganje širjenja virusa med ljudmi, ki tam živijo v obupnih razmerah. Zamejiti izbruh v takšnih okoliščinah bi bilo "nemogoče".

Prvi potrjen primer okužbe v Grčiji je bil konec februarja, od takrat pa so v državi potrdili 1673 okužb, umrlo je 68 ljudi.

Oblasti so zaustavile javno življenje v državi in prepovedale vstop iz držav nečlanic EU-ja, pa tudi Nemčije, Združenega kraljestva, Italije in Španije. Ukrepi so močno prizadeli gospodarstvo, odvisno od turizma.

Finančni minister Kristos Staikuras je v nedeljo ponovil, da naj bi se gospodarstvo letos skrčilo za od tri do štiri odstotke, a je dodal, da ima država dovolj denarnih rezerv.