Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da bo med vrhom ta konec tedna poleg visokih cen energije najbolj odmevalo vprašanje, kaj storiti po sodbi poljskega ustavnega sodišča, ki je postavilo pod vprašaj načelo primarnosti evropskega prava nad nacionalnim, je bilo jasno že prej, čeprav tema ni bila uradno na dnevnem redu.

Nizozemski premier Mark Rutte je namreč pred časom napovedal, da želi razpravo o tem na vrhu ta konec tedna. Evropsko komisijo je celo pozval, naj ne odobri poljskega načrta za okrevanje po pandemiji covida, dokler ne bo rešen spor glede primarnosti evropskega prava.

Nizozemska, Belgija in Luksemburg so v torek na zasedanju ministrov EU-ja za evropske zadeve v Luksemburgu odločno pozvali k ukrepanju komisije. Po neuradnih informacijah pa naj bi se za to zavzele tudi nekatere druge članice, med njimi Danska, Irska, Švedska in Nemčija.

V Berlinu in Parizu naj bi si sicer skupaj z Michelom prizadevali, da o tej temi ne bi razpravljali na vrhu, a je na koncu predsednik Evropskega sveta v vabilu voditeljem na vrh zapisal, da "se bodo dotaknili tudi nedavnih dogodkov v povezavi z vladavino prava".

Nekateri voditelji so želeli razpravo o tem, nekateri drugi pa so menili, da to ni razprava za voditelje, so o tem danes povedali viri pri EU-ju, ki pa niso želeli omenjati nobene članice. Poudarili so še, da je vrh prostor za politično razpravo in da Evropska komisija še preučuje možnosti za ukrepanje.

Čakanje na volitve 2023

V komisiji kot možnosti ukrepanja proti Varšavi poudarjajo nov klasični pravni postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje, ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in nadgradnjo postopka po 7. členu pogodbe EU-ja.

Vsi ti postopki so dolgotrajni. Poljskega načrta za okrevanje pa v Bruslju vsaj javno zdaj ne želijo povezovati z vprašanjem primarnosti evropskega prava. Kaže, da ne komisija ne večina članic ne želi preveč zaostriti odnosov s Poljsko in da se čaka na naslednje volitve na Poljskem, načrtovane jeseni 2023.

Sicer pa ni mogoče izključiti, da na zasedanju kdo odpre tudi vprašanje tvita slovenskega premierja Janeza Janše o "Sorosevih lutkah" v Evropskem parlamentu, ki je pretekli teden sprožil plaz kritik vodilnih predstavnikov članic in institucij EU-ja.

Viri pri EU-ju so sicer ocenili, da je "ta incident končan". Dejali so tudi, da je bolje, da se voditelji pogovarjajo iz oči v oči na zasedanju v duhu vzajemnega spoštovanja kot prek medijev ali po Twitterju. Ali bo kdo to vprašanje odprl, pa da ni mogoče reči vnaprej.

Voditelji bodo v četrtek razpravljali o hudih posledicah rastočih cen energije za ljudi in podjetja, ki se še vedno spoprijemajo tudi s posledicami pandemije covida-19, o ponovni rasti primerov covida v več članicah Unije ter o trgovini kot vzvodu za krepitev vpliva Unije na mednarodnem odru. V petek pa bodo na vrsti migracijske in digitalne teme.