Morawiecki je pisal voditeljem v EU-ju. Foto: EPA
Morawiecki je pisal voditeljem v EU-ju. Foto: EPA

Pismo je bilo objavljeno na vladni spletni strani in na voditelje naslovljeno pred vrhom Evropske unije in razpravo o Poljski v Evropskem parlamentu. Morawiecki v njem govori o "nevarnem fenomenu, ki ogroža prihodnost naše Unije", a obenem zatrjuje, da Poljska ostaja "lojalna članica".

Poljski premier kolege poziva, naj bodo "odprti za dialog" o reformi Unije. "Resnično verjamem, da lahko skupaj, v duhu vzajemnega spoštovanja in razumevanja, brez vsiljevanja svoje volje drugim, najdemo rešitev, ki bo okrepila našo Evropsko unijo," je zapisal.

Bruselj že nekaj časa opozarja, da pravosodne reforme poljske vlade spodkopavajo neodvisnost sodstva, medtem ko v Varšavi trdijo, da so nujno potrebne za izkoreninjenje korupcije v sodstvu. Spor z Varšavo se je še zaostril po nedavni razsodbi poljskega ustavnega sodišča, da so temeljne določbe pogodbe o EU-ju – člena 1 in 19 – po poljskem pravu neustavne.

Sodba izpodbija uveljavljeno primarnost evropskega prava in postavlja pod vprašaj zavezujočo veljavnost sodb Sodišča EU-ja za nacionalna sodišča.

Po pričakovanjih je sodba vzbudila ostre odzive tako institucij EU-ja kot nekaterih posameznih članic, med drugim Nemčije in Francije. Po oceni analitikov bi lahko predstavljala prvi korak v smeri t. i. polexita oziroma izstopa Poljske iz EU-ja.

Morawiecki je zanikal ta namigovanja in zatrdil, da njegova vlada nima namena slediti Združenemu kraljestvu in popeljati Poljske iz EU-ja. "Želim vam zagotoviti, da Poljska ostaja lojalna članica Evropske unije," je dejal v pismu.

Ziobro meni, da je na Poljskem manj političnega vplivanja na izbiro sodnikov kot v Nemčiji. Foto: EPA
Ziobro meni, da je na Poljskem manj političnega vplivanja na izbiro sodnikov kot v Nemčiji. Foto: EPA

Minister za postopek proti Nemčiji

Nov spor Varšave z Evropsko komisijo bi lahko povzročila poteza poljskega pravosodnega ministra Zbigniewa Ziobre, ki je vlado pozval, naj sproži pravni postopek proti Nemčiji, saj ima po njegovih besedah spolitiziran postopek izbiranja sodnikov.

Ziobro, ki je snovalec spornih pravosodnih reform, se je že večkrat pritoževal nad po njegovem mnenju pristransko obravnavo Poljske.

"Glede na to, da EU temelji na enakopravnosti vseh držav in državljanov, je nujno preveriti razmere v Nemčiji, kjer je izbira vrhovnih sodnikov popolnoma politična," je prepričan Ziobro. Medtem ko v Nemčiji vrhovne sodnike izbirajo politiki, imajo na Poljskem po njegovih besedah sodniki več besede v tem procesu.