Hrvaška mora pred vstopom v EU zapreti še šest različnih poglavij. Po besedah Tanje Fajon je zelo optimistično pričakovati, da bo Hrvaška članica Unije postala že leta 2013. Foto:
Hrvaška mora pred vstopom v EU zapreti še šest različnih poglavij. Po besedah Tanje Fajon je zelo optimistično pričakovati, da bo Hrvaška članica Unije postala že leta 2013. Foto:

Evropski poslanci Tanja Fajon (S&D/SD), Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Lojze Peterle (EPP/NSi) so na novinarski konferenci predstavili glavne vsebinske razprave in dokumente, ki jih bo Evropski parlament obravnaval naslednji teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Pomembna točka tudi pravice potnikov v avtobusnem prometu
Parlamentarci bodo med drugim razpravljali in glasovali o poročilu o napredku Hrvaške pri njenih prizadevanjih za vstop v EU. Poročilo med drugim poudarja okrepitev boja proti korupciji in zahteve za prestrukturiranje ladjedelnic.

Na dnevnem redu bodo tudi evropski pokojninski sistemi. Poslanci bodo glasovali o resoluciji, ki poudarja, da je v Evropi treba ohraniti trdne, vzdržne in zanesljive pokojninske sisteme. Ponovno jih čaka tudi razprava o trenutnih razmerah v Egiptu in o madžarskem medijskem zakonu. Prav tako bodo odločali o predlogu za okrepljeno sodelovanje med nekaterimi članicami pri oblikovanju enotnega patentnega sistemna v EU-ju.

Zahtevo za to je decembra podalo dvanajst članic Unije, med drugim tudi Slovenija. Glasovali bodo še o zakonodaji, ki naj bi preprečila prodajo ponarejenih zdravil in o poročilu o pravicah potnikov v avtobusnem prometu.

Lojze Peterle: Bruselj pričakuje širitev dogodkov iz Egipta
Peterele je poudaril, da gredo točke na dnevnem redu prihajajočega plenarnega zasedanja izrazito v smeri večje bližine do državljanov, in pri tem izpostavil razpravo v več pravicah avtobusnih potnikov, boljši zaščiti pacientov pred ponarejenimi zdravili in obravnavo vzdržnosti pokojninskih sistemov.

Te teme se mu zdijo veliko pomembnejše kot pa obravnava aktualnega dogajanja v Egiptu. Kot pravi, v Bruslju pričakujejo, da se bo dogajanje iz Egipta razširilo tudi zunaj njegovih meja, med drugim tudi v Maroko.

Tanja Fajon: Nedopustno je, kar se dogaja s tujimi delavci v Sloveniji
Fajonova je povedala bo naslednji teden v Strasbourgu poskušala opozoriti na množična odpuščanja tujih delavcev v Sloveniji. "Zdi se mi skrajno nedopustno, kar se dogaja s tujimi delavci, zlasti iz Bosne in Hercogovine. To je nekaj, česar se lahko sramujemo. Zdelo bi se mi smiselno, da bi samski domovi za tuje delavce, vsaj dokler ne dobijo izplačil za nazaj, delavcem dejansko pustili streho nad glavo brezplačno in da je mogoče tudi priložnost, da Slovenija vendarle podpiše konvencijo o zaščiti pravic migrantov," meni Fajonova.

Kacin: S takim pristopom se konec pogajanj Hrvaški odmika
Jelko Kacin je povedal, da se je EU v zadnjih dneh znašla v precejšnji zadregi. Madžarski premier Viktor Orban je namreč po njegovih besedah z nekaterimi napovedmi, ki niso vsebovala pogojnika o tem, kdaj bo Hrvaška končala pogajanja, ponovno vznejevoljil vse evropske inštitucije.

"Samo z jasnimi in trdnimi stališči, da ni nič dorečeno, dokler ni vse dorečeno, bi se omogočilo, da Hrvaška v teh težkih, zelo kratkih rokih izpolni obveznosti in da bi se scenarij, ki je načeloma pripravljen, lahko uresniči. S takim pristopom pa se mi zdi, da se konec pogajanj s Hrvaško in podpis sporazuma na žalost odmika," je pojasnil.