Podpora Hrvatov vstopu v EU rahlo pada. Foto: EPA
Podpora Hrvatov vstopu v EU rahlo pada. Foto: EPA

Čeprav je podpora 49,4 odstotka anketirancev v februarju za 0,3 odstotka višja, kot je bila januarja, je za približno štiri odstotke nižja, kot je bila junija lani, ko so ugotovili najvišjo podporo vstopu v EU. Proti članstvu Hrvaške v EU-ju je 40,3 odstotka državljanov oziroma nekoliko manj kot januarja, ko je članstvu nasprotovalo 40,8 odstotka ljudi. Neodločenih je 10,2 odstotka vprašanih v primerjavi z desetimi odstotki prejšnji mesec.

Podpora vstopu v EU je najvišja med volivci HDZ-ja (63 odstotkov), sledijo volivci opozicijskih Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) (62,5 odstotka), Hrvaške narodne stranke (HNS) (58,3 odstotka), socialdemokratov (SDP) (57,5 odstotka) in Hrvaške stranke upokojencev (55,9 odstotka). Najnižja podpora je med volivci Hrvaške stranke prava (HSP) in vladne Hrvaške kmečke stranke (HSS) - 33,3 oziroma 42,1 odstotka.

Nekateri spremenili svoje mnenje
Raziskava je pokazala, da članstvo bolj podpirajo državljani srednjih let kot mlajši in da je med nasprotniki EU-ja več zaposlenih in študentov. Nekateri anketiranci so na podlagi medijskih kampanj spremenili mnenje in podpirajo vstop v EU, nekateri pa so presenečeni nad številnimi dogodki, ki spremljajo pogajalski proces med Zagrebom in Brusljem, in so postali bolj skeptični ali so med neodločenimi, so sporočili iz agencije Promocija plus, ki je opravila anketo

Referendum o članstvu Hrvaške v EU bodo pripravili v 30 dneh po podpisu pogodbe o pristopu države v Unijo, kar naj bi se predvidoma zgodilo jeseni.

Inštitut skrbi gojenje nasadov oljk
Adriatic Institut za javno politiko iz Reke je zaskrbljen, da Hrvaška po vstopu v EU ne bo smela več vzgajati novih nasadov vinskih trt in oljk, zato zahteva večjo transparentnost pogajanj med Zagrebom in Brusljem. "Opazili smo, da je položaj hrvaških pogajanj, ki jih vodi skorumpirana HDZ-jeva struktura, zelo slab in poln kompromisov, ki ogrožajo hrvaške možnosti," so zapisali na inštitiutu.