Roberta Metsola je po Simone Veil in Nicole Fontaine postala tretja predsednica Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Roberta Metsola je po Simone Veil in Nicole Fontaine postala tretja predsednica Evropskega parlamenta. Foto: EPA

Poslanci in poslanke so predsednico volili na tajnem glasovanju. Za izvolitev v prvem krogu glasovanja je bila potrebna absolutna večina. Metsola je dobila 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic.

Njeno kandidaturo je omogočil vodja EPP-ja Manfred Weber, ki je septembra sporočil, da se ne bo potegoval za mesto predsednika Evropskega parlamenta. Pri izboru Metsole za kandidatko EPP-ja je poudaril njene bogate izkušnje v parlamentu in jo opisal kot "obraz močnega, sodobnega in vidnejšega parlamenta, na katerega bomo ponosni".

Ob Metsoli sta se za položaj predsednika parlamenta za drugo polovico petletnega mandata potegovali še Alice Bah Kuhnke iz Zelenih in Sira Rego iz Levice, Kosma Zlotowski iz Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa je kandidaturo umaknil.

Socialistu Davidu Sassoliju, ki je umrl pred dnevi v starosti 65 let, bi se v tem mesecu iztekel mandat. Njegova izvolitev julija 2019 je bila rezultat dogovora treh največjih političnih skupin – EPP-ja, socialistov (S & D) in liberalcev (Renew) –, da bo v drugi polovici mandata položaj predsednika pripadel EPP-ju.

Roberta Metsola je bila izvoljena na svoj 43. rojstni dan. Postala je tretja predsednica in najmlajša med predsedniki in predsednicami v zgodovini te evropske institucije.

Po izvolitvi se je spomnila Sassolija in napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo.

Že v predstavitvi pred glasovanjem je dejala, da si je želel Sassoli imeti vse za skupno mizo, za to pa si bo prizadevala tudi sama.

"Rada bi okrepila kulturo dialoga, politika ne sme biti boj med zmagovalci in poraženci, temveč mora biti v službi državljanov," je dejala.

Predsednica Evropskega parlamenta si je po izvolitvi vzela tudi čas za pogovor skupaj z novinarji z javnih radiotelevizij Hrvaške, Češke, Bolgarije in Slovenije. Za TV Slovenija jo je v Strasbourgu spraševal Igor Pirkovič.

Menite, da Zahod včasih preprosto ne razume Vzhoda? Nekatere članice še niso ponotranjile demokracije, ker so bile več desetletij pod nedemokratičnim komunističnim režimom. Kako bi zmanjšali njihov zaostanek?

Prava rešitev so vedno pogovori. V parlamentu jih je veliko in to me veseli, to moramo ceniti in še naprej spodbujati. Ko so se pred leti ukvarjali s tem vprašanjem v odboru za državljanske svoboščine, so vse politične skupine zahtevale, da Evropska komisija začne pripravljati letna poročila o vladavini prava. V parlamentu so ustanovili posebno skupino, ki preiskuje posamezne primere tudi z obiski držav, pogovori s politiki, predstavniki civilne družbe, novinarji in medijskimi organizacijami. Zdi se mi dobro, da te stvari preiskujemo. Najslabše bi bilo, če bi dajali uradne izjave, ne da bi prej poiskali odgovore. Mislim, da je bil postopek do zdaj zelo transparenten.

Slovenija je majhna država, tako kot Malta. Kakšen je vpliv Slovenije v evropski družini?

Kot sem dejala že ob začetku slovenskega predsedovanja, držav ne delim na majhne in velike. Vidim le vlade in države, ki se znajo previdno izogibati čerem za uspeh predsedovanja. Spominjam se prvega slovenskega predsedovanja, ki je bilo zelo uspešno, Mislim, da je bilo tudi to zelo dobro.

Evropski parlament bo vodila Maltežanka Roberta Metsola

Pravnica, specializirana za evropsko pravo in politiko

Metsola se je rodila 18. januarja 1979 v kraju St. Julian's na Malti. Po izobrazbi je pravnica, ki se je specializirala za evropsko pravo in politiko. Preden je leta 2013 postala evropska poslanka, je delala na stalnem predstavništvu Malte pri EU-ju in v evropski zunanji službi.

V Evropski parlament je vstopila kot poslanka malteške Nacionalistične stranke. Za prvo podpredsednico Evropskega parlamenta je bila izvoljena novembra 2020.

Napovedala je tudi boj za pravice žensk, čeprav je znana po svojih stališčih proti pravici do splava.

Proti splavu, za pravice LGBTIQ

Zavzema se za odpravo neenakosti spolov in za pravice pripadnikov skupnosti LGBTIQ, v parlamentu pa je bila dejavna tudi na področju migracijske politike.

Metsola je, kot vsi drugi evropski poslanci z Malte, redno glasovala proti resolucijam, ki splav priznavajo kot človekovo pravico, ali pa je bila vzdržana.

Na Malti je namreč splav zakonsko prepovedan, država pa si je izborila protokol v pogodbi EU-ja, ki priznava poseben položaj članice na tem področju. Metsola naj bi sicer v svoji predstavitvi kandidature članom skupine S & D pred kratkim zagotovila, da je taka situacija ne bo odvrnila od tega, da bi kot predsednica zagovarjala stališče parlamenta v korist svobodne izbire žensk.

Na to, da bo morala kot predsednica braniti večinska stališča parlamenta, jo je ob čestitki po izvolitvi spomnila vodja skupine S & D Iratxe García Pérez, medtem ko je Stepahne Sejourne iz vrst Renew izrazil pričakovanje, da bo podprla pakt Simone Veil, ki zagotavlja pravice ženskam.

Francoska političarka Simone Veil, ki je parlament kot prva ženska vodila med letoma 1979 in 1982, je bila namreč znana po svojih prizadevanjih za pravice žensk, vključno s pravico do splava.

Nova predsednica evropskega parlamenta

Slovenski poslanci hvalijo in kritizirajo

Evropska poslanca iz Slovenije Irena Joveva in Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) sta v izjavi po izvolitvi izrazila "jasno pričakovanje, da bo nova predsednica premogla osebno in politično voljo kredibilnega ter odločnega zastopanja stališč Evropskega parlamenta, zlasti glede vprašanj, o katerih ima različna osebna ali ideološka stališča. Tukaj opozarjava zlasti na področje pravic žensk, še posebej pravice do odločanja o lastnem telesu oziroma pravice do splava, do katere je Evropski parlament že sprejel zelo jasno stališče, do te pravice pa ima nova predsednica lastno odklonilno stališče, česar – poudarjava – ne odobravava."

Poudarila sta tudi vprašanje vladavine prava "v prvi vrsti zaradi dejstva, da politična skupina nove predsednice, Evropska ljudska stranka, pri tem večkrat zagovarja politična stališča, ki so za naju popolnoma nesprejemljiva".

Poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pa je sporočil, da je Roberta Metsola "odločna in zavzeta zagovornica Evropske unije in demokracije ter predana in kompetentna poslanka, ki vedno prisluhne ljudem. Glede na njeno odprtost in zelo povezovalno držo verjamem, da bo odlična predsednica vseh."

Novi predsednici je ob izvolitvi čestital in dodal, da verjame, "da bo krepila odprtost Evropskega parlamenta do vseh državljank in državljanov EU-ja ter njegovo demokratičnost in bo hkrati pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki ter sedanjim in prihodnjim evropskim voditeljicam".

Milan Zver (EPP/SDS) je medtem v odzivu zapisal, da predsednica "na to mesto ni prišla zaradi spolnih kvot ali skritih političnih dogovorov, ampak izključno zato, ker je svojo konkurenčnost dokazovala z delavnostjo, odgovornostjo in predanostjo evropskemu projektu. Krasijo jo vrednote, kot sta družina in kultura življenja, kar je najbolj zbodlo levico."

Po mnenju Romane Tomc (EPP/SDS) je Roberta Metsola prava izbira za vodenje parlamenta. "Je uveljavljena, sodobna desnosredinska političarka s krščanskimi vrednotami. Upam, da bo tudi v novi funkciji ohranila svoj vrednostni model in odločnost," je zapisala.

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je na Twitterju zapisala, da jo veseli, da so v EPP-ju za položaj predlagali žensko. "Roberta Metsola se je že v prvi polovici mandata izkazala kot dobra podpredsednica evropskega hrama demokracije. Njena vizija o demokratičnem in enotnem EU-ju bo izjemnega pomena," je dodala.

Tudi Milan Brglez (S & D/SD) je zadovoljen, da je Evropski parlament dobil novo predsednico, ki je šele tretja v njegovi zgodovini.

Njegova strankarska kolegica Tanja Fajon, ki sicer, kot je sporočila, danes ni glasovala za Metsolo, je zapisala, da sta z Maltežanko dobro sodelovali v odboru za notranje zadeve. Ob tem pa je izrazila željo, da bi nova predsednica kot obraz parlamenta vestno branila evropske vrednote človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, pravne države, enakosti in človekovih pravic. Napovedala je, da bodo zlasti pozorno spremljali njena stališča do splava.

Čestitke slovenskega vodstva

Novi predsednici so iz Slovenije čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša in predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

Predsednik Pahor je na Twitterju zapisal, da je čestital Metsoli ob izvolitvi in ji zaželel uspešno delo. Premier Janša je tvitnil, da novi predsednici parlamenta toplo čestita. Predsednik DZ-ja Zorčič pa je tvitnil, da ji iskreno čestita. "Verjamem, da bo pri svojem delu uspešna, in se nadejam okrepljenega medparlamentarnega sodelovanja," je dodal.

Evropski parlament z novo predsednico