"Njegov boj je bil svetilnik upanja," je dejal za svojega kolega nekdanji italijanski premier Enrico Letta. Foto: EPA

Slovesnosti ob začetku plenarnega zasedanja parlamenta so poleg voditeljev osrednjih evropskih institucij in vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu udeležili tudi nekateri drugi predsedniki in predstavniki držav članic. V imenu Slovenije se je žalne slovesnosti udeležil zunanji minister Anže Logar.

Dogodka se ni udeležila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saj je trenutno v samoosamitvi, potem ko je imel njen voznik pozitiven izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

"Demokracija izgubila prvaka"

Spominska slovesnost se je začela z besedami podpredsednice Evropskega parlamenta in najverjetnejše Sassolijeva naslednice Roberte Metsole. "Evropa je izgubila voditelja, demokracija je izgubila prvaka, vsi pa smo izgubili prijatelja," je dejala.

Žalni nagovor je nato imel nekdanji italijanski premier Enrico Letta, dolgoletni prijatelj Sassolija, ki je umrl pretekli torek v starosti 65 let. "Davidov boj za demokracijo, svobodo in pravno državo je bil navdih za vse nas; njegov boj je bil svetilnik upanja," je dejal Letta.

V Strasbourgu poklon Sassoliju, kdo bo novi predsednik oziroma predsednica?

Po njegovih besedah je prav upanje najbolj zaznamovalo Sassolijevo vodstvo. "Vse svoje življenje je posvetil temu, da zagotovi besedo tistim, ki je nimajo. Da zagotovi upanje tistim, ki ga nimajo," je povedal in dodal: "Pustil si večni pečat v evropski zgodovini in v naših življenjih. Tvoje delo bomo nadaljevali."

Spregovoril je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je pokojnega označil za "leva v službi evropske demokracije". "Sassoli je imel prave besede za obrambo evropskega projekta v najtemnejši fazi brexita," je nadaljeval Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja, je povedal, da je bil Sassoli "človek, katerega vizija je bila široka kot celina". Poudaril je, da je Sassoli "položil veliko kamnov v stavbo Evropske unije in jih prav toliko pripravil za njeno prihodnost". Dodal je, da je bil Sassoli človek z voljo in talentom, ki je vedno branil pravno državo.