Kosovo je razglasilo neodvisnost 17. februarja 2008, še vedno pa ga ni priznalo pet držav EU-ja: Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper. Foto: EPA
Kosovo je razglasilo neodvisnost 17. februarja 2008, še vedno pa ga ni priznalo pet držav EU-ja: Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper. Foto: EPA

Albanski portal albanianpost.com je poročal o obstoju novega okvira dialoga, ki da sta ga pripravila svetovalca francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Dialog naj bi določal, da bosta Srbija in Kosovo po leta 2013 podpisanem sporazumu prihodnje leto podpisali novi sporazum o normalizaciji odnosov. Beograd naj bi sprejel Kosovo kot neodvisno državo, a ga še ne bi uradno priznal. Prav tako bi nehal nasprotovati članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah, poroča portal nova.rs.

Pozneje, hipotetično čez deset let, ko bi se bila Evropska unija pripravljena širiti na Zahodni Balkan, bi državi sklenili sporazum o vzajemnem priznanju, ki bi bil predpogoj za njuno članstvo v povezavi.

Sorodna novica Schallenberg pričakuje, da se bo dialog med Beogradom in Prištino končal s priznanjem Kosova

Če bi strani novi sporazum o normalizaciji odnosov leta 2023 podpisali, bi od prihodnjega leta Kosovo priznalo tudi pet članic EU-ja, ki ga še niso. Srbija pa bi dobila veliko finančno in gospodarsko pomoč ter bila priznana kot regionalna sila.

Dokument vsebuje desetletno vizijo rešitve problematike

Dokument na štirih straneh in v 13 točkah vsebuje desetletno vizijo rešitve problematike in "makroperspektivo". Svetovalca nemškega kanclerja in francoskega predsednika sta ga med obiskom v regiji predstavila tako kosovskemu premierju Albinu Kurtiju kot srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, poroča nova.rs.

Portal dodaja, da je o tem novem okviru po obisku svetovalcev v Beogradu govoril samo Vučić. Takrat je povedal, da "vztrajajo, da na Kosovu obstaja realnost, ki jo moramo sprejeti".

Vučić: Vedel sem, da tega papirja ne smem vzeti

V odzivu na objavo vsebine non-paperja na omenjenem albanskem portalu je Vučić v četrtek potrdil le, da so mu med obiskom posebnega predstavnika EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino ter druga vprašanja Zahodnega Balkana Miroslava Lajčaka v Beogradu ponudili dokument, ki ga je prebral, a ga ni želel sprejeti.

"Ne morem reči, da je točno vse, kar je objavljeno (na albanskem portalu), nisem si zapomnil vsega, kar je pisalo na teh štirih straneh in sem jih prebral v 15 minutah. Vedel sem, da tega papirja ne smem vzeti," je povedal za srbsko televizijo Pink. Zavrnil je še možnost, da bi Beograd sprejel članstvo Kosova v Združenih narodih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ob tem je zanikal, da bi dokument objavila srbska stran.

Da so ga pripravili v Beogradu ali v Rusiji, je namreč v odzivu ocenil kosovski premier Kurti. Po poročanju kosovskega časopisa Koha Ditore je menil, da Rusija izkorišča Zahodni Balkan za napade na EU in Nato, medtem ko je cilj Beograda "bosanizacija Kosova, ki bi ga spremenila v propadlo državo", navaja nova.rs.

Bruselj non-paperja ne želi komentirati

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella, Peter Stano, domnevnega non-paperja ni želel komentirati. Kot je dejal, načeloma ne komentirajo domnevnih dokumentov, ki jih objavijo mediji, niti njihove pristnosti ali vsebine. V Bruslju tudi niso želeli komentirati poročanja medijev v regiji o obstoju novega okvira dialoga Beograda in Prištine.

Presenečenje ob omembi obstoja novega okvira dialoga je sicer Lajčak izrazil že med obiskom Prištine konec avgusta. Neimenovani diplomatski viri v EU-ju pa so prav tako povedali, da niso seznanjeni z nobenim dokumentom v pisni obliki o novem okviru dialoga, a priznali, da se omenja nov pristop ali nova strategija.

Nemški veleposlanik v Prištini Jörn Rohde je medtem tvitnil, da bi kakšen dokument lahko obstajal, da pa nima nobene povezave ne z Berlinom in ne s Parizom. Poudaril je, da Nemčija v celoti podpira dialog med Beogradom in Prištino, ki ga vodita EU in Lajčak, poroča nova.rs.