Program Erasmus je namenjen mladim od 13. do 30. leta starosti. Foto: EPA
Program Erasmus je namenjen mladim od 13. do 30. leta starosti. Foto: EPA

V programu Erasmus+ bodo združeni programi za izobraževanje in usposabljanje Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (poklicno usposabljanje) in Grundtvig. Novi program bo prvič do zdaj vključeval tudi športne programe. Vsi programi bodo ohranili svoja imena, po katerih jih pozna javnost, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

"Program Leonardo da Vinci obstaja že od leta 1995 in je izredno uspešen. V boju proti brezposelnosti mladih in pri naših prizadevanjih za usposabljanje, mobilnost in združevanje Evropejcev ne začenjamo iz nič, temveč moramo skrbeti za obstoječe programe in jih ustrezno financirati," je dejala poročevalka Doris Pack.

Erasmus+ bo imel od leta 2014 do 2020 skupni proračun okoli 14,7 milijarde evrov in bo mladim med 13. in 30. letom omogočil študij v tujini. Magistrskim študentom bo ponudil mehanizem posojilnih jamstev, ki bo omogočal pridobitev ugodnih posojil v znesku od 12.000 evrov za enoletni magistrski študij do 18.000 evrov za dveletni študij v drugi državi EU-ja.

Ti finančni mehanizmi ne smejo nadomestiti obstoječih nacionalnih sistemov nepovratnih sredstev ali preprečevati vzpostavitev mehanizmov posojil na nacionalni ravni, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Erasmus+ bo podpiral nova partnerstva med izobraževalnimi ustanovami in podjetji. S tem želi Evropski parlament omogočiti usposabljanja v realnem delovnem okolju, novi pristopi usposabljanja in novi izobraževalni programi, po meri trga dela.