Lopez Aguilar je ob začetku zasedanja odbora pojasnil, da so zadnjo minuto dobili informacijo, da in 't Veld (na fotografiji) ne more biti navzoča. Foto: EPA
Lopez Aguilar je ob začetku zasedanja odbora pojasnil, da so zadnjo minuto dobili informacijo, da in 't Veld (na fotografiji) ne more biti navzoča. Foto: EPA

Razlog za preložitev razprave je nenadna odsotnost vodje delegacije Sophie in 't Veld, je pojasnil predsedujoči odboru Juan Fernando Lopez Aguilar. Točko z razpravo o misijah odbora v Sloveniji, na Slovaškem in v Bolgariji, ki je bila predvidena okoli 17. ure, so tako preložili na 29. november.

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) je sicer danes javno objavil poročilo o misiji v Sloveniji. V njem med drugim piše, da je delegacija odbora izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Poleg tega piše, da so številni sogovorniki izrazili zaskrbljenost ali opisali pritiske vlade na javne institucije in medije, med drugim s kampanjami blatenja, obrekovanjem, kazenskimi preiskavami in strateškimi tožbami proti udeležbi javnosti (SLAPP). Člani delegacije so pri tem poudarili, da ti poskusi diskreditacije ali ustrahovanja institucij povzročajo veliko tveganje za njihov vpliv.

Člani delegacije so tudi poudarili pomen neodvisnosti javnih organov, kot so informacijski pooblaščenec, komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in varuh človekovih pravic, ter potrebo po njihovem ustreznem financiranju. Kljub tem zahtevnim okoliščinam je delegacija imela vtis, da so te javne ustanove še vedno sposobne zagotavljati oprijemljive rezultate.

Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: EPA
Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: EPA

V poročilu so izpostavili tudi zamudo pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji kot razlog za resno zaskrbljenost in problem, ki ga je treba nasloviti, saj da gre za kršitev uredbe o evropskem javnem tožilstvu in tveganje za integriteto proračuna EU-ja.

Delegacija je tudi izrazila obžalovanje, ker ob obisku v Sloveniji ni bilo mogoče izmenjati mnenj ne s predsednikom vlade Janezom Janšo ne z nobenim od ministrov. Izpostavila je premierjev napad na misijo na socialnih medijih, na katerega sta se odzvala tudi predsednik parlamenta David Sassoli in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, še piše v poročilu.

Ključne ugotovitve v poročilu, ki je bilo danes javno objavljeno, se vsebinsko ne razlikujejo od osnutka, o katerem je Slovenska tiskovna agencija (STA) poročala v torek.

Člani delegacije so v poročilu sklenili, da zaskrbljujoče razmere terjajo nadaljnje spremljanje, vključno z vsemi ukrepi, ki jih ima na voljo Evropski parlament.

Romana Tomc: Poročilo odbora ima namen diskreditacije vlade

V misiji Evropskega parlamenta je sodelovalo sedem članov oziroma nadomestnih članov odbora Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor.

Med njimi je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), nadomestna članica odbora Libe, ki je v odzivu na medijsko poročanje o osnutku poročila sporočila, da poročilo ni verodostojno, da so bila mnenja poslancev različna, da sama dokumenta ni niti videla, kaj šele, da bi ga potrdila, ter da se je pripravljalo za zaprtimi vrati, očitno z namenom diskreditacije slovenske vlade.

Obračunavanje na Twitterju

Menila je tudi, da ima celotna zgodba "izvor v Sloveniji" in da je bila v pripravo poročila "očitno vpletena" tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), čeprav ni bila članica misije. Objavila je tudi posnetek zaslona, iz katerega je po njenih navedbah razvidno, da je pri pripravi poročila sodeloval njen asistent, ki da je "pustil sledi na dokumentu".

"Očitno je Tanja Fajon, čeprav ni bila članica misije, vpletena v pripravo poročila. Njen asistent je na dokumentu pustil sledi. Že dolgo je jasno, da ima ta zgodba izvor v Sloveniji in da sploh ne gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ampak za napad na vlado," je tvitnila Tomc in dodala ključnik #razkrinkani.

Fajon se je odzvala, da je njen strokovni sodelavec "v okviru usklajevanja političnih skupin na poročilo podal le slovnične popravke, ki v ničemer ne spreminjajo poročila", sicer pa je odziv Tomčeve označila za "obupan poskus diskreditacije kritičnega poročila o stanju demokracije v Sloveniji".

"RomanaTomc ruši verodostojnost poročila, ki je zelo kritično do razmer v Sloveniji. To je odraz dejanskega stanja demokracije, na katerega opozarjajo ob Evropskem parlamentu tudi Dunja Mijatović, Evropska komisija, EBU in EFJ. Moj asistent je podal le slovnične popravke," je tvitnila.

Evropski parlament prihodnjo sredo o Sloveniji

O Sloveniji bodi razpravljali tudi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta prihodnji teden. Evropski poslanci bodo v sredo razpravljali o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji, zlasti o zamudah pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Predvidena je resolucija, o kateri naj bi parlament glasoval decembra, je razvidno iz dnevnega reda zasedanja.

Razprava odbora o misiji in načrtovana plenarna razprava o Sloveniji po neuradnih informacijah nista neposredno formalno povezani, je pa pričakovati, da bodo evropski poslanci pri pripravi resolucije poleg drugih informacij upoštevali tudi poročilo odbora.