Rompuy bo svoj položaj uradno prevzel šele 1. januarja drugo leto, ta mesec pa bo izkoristil za priprave na delo. Obisk Slovenije je njegov prvi v novi vlogi. Foto: EPA
Rompuy bo svoj položaj uradno prevzel šele 1. januarja drugo leto, ta mesec pa bo izkoristil za priprave na delo. Obisk Slovenije je njegov prvi v novi vlogi. Foto: EPA
Herman Van Rompuy in Borut Pahor
Pahor je dejal, da je danes velik dan za Evropo. Foto: EPA
Van Rompuy prvi delavni dan začel v Sloveniji

Slovenski premier Borut Pahor je na dan začetka veljave Lizbonske pogodbe in ob obisku predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya v Sloveniji dejal, da gre za pomemben dan v zgodovini Evrope. "To ni običajen dan, je zgodovinski dan," je poudaril Pahor. "Vsi, ki imamo evropske sanje, ta dan pozdravljamo kot prelomen v tem smislu, da Evropa dobiva institucijo, ki jo predstavlja tako navznoter kot navzven. Čeprav so njene kapacitete in pristojnosti omejene v Lizbonski pogodbi, pa je vendarle jasno, da Evropa dobiva svoj obraz," je dodal premier.

Ob tem je Pahor izrazil prepričanje, da bo Van Rompuy "absolutno kos" nalogi in da bo znal "počasi počasi" zgraditi novo evropsko institucijo. Zdi se mu tudi pomembno, da je na vrhu Evropskega sveta nekdo, ki ima občutek za socialni dialog in socialna vprašanja.

Van Rompuy je ob tem dejal, da ga bodo pri njegovem delu vodila načela "dialog, enotnost in akcija". Dejal je še, da je zanj pomembno, da se s kolegi iz Sveta EU-ja tudi na neformalen način pogovori o najpomembnejših stvareh, ki bodo na dnevnem redu v prihodnjih mesecih. "Vsem bomo prisluhnili, da bi naše delo koristilo vsem," je zagotovil.

Stres: Lizbonska pogodba priznava poseben prispevek verskih skupnosti
Z začetkom veljave Lizbonske pogodbe je povezovanje in sodelovanje v Evropi doseglo novo, kakovostno višjo stopnjo, je novo evropsko pogodbo pozdravil novi ljubljanski nadškof Anton Stres. "Spoštovanje človeškega dostojanstva, gospodarstvo v službi človeka, mir, sodelovanje, prijateljsko sosedstvo in solidarnost v Evropi so tiste vrednote, ki jih v zvezi s tem še posebej pozdravljamo in jih hočemo še pospeševati," je dejal Stres in posebej izpostavil 17. člen pogodbe, ki določa, da EU priznava identičnost in poseben prispevek verskih skupnosti, ter Unijo zavezuje, da z njimi goji odkrit, stalen in transparenten dialog.

Van Rompuy prvi delavni dan začel v Sloveniji