Sodišče EU-ja že preučuje zakonitost pogojevanja podeljevanja evropskih sredstev z upoštevanjem vladavine prava. Foto: EPA
Sodišče EU-ja že preučuje zakonitost pogojevanja podeljevanja evropskih sredstev z upoštevanjem vladavine prava. Foto: EPA

Poljska vlada trdi, da Evropska unija ni pristojna za opredelitev koncepta pravne države ali za določanje pogojev, s katerimi se ocenjuje izpolnjevanje skladnosti z osnovnimi načeli.

"Izplačilo sredstev iz proračuna EU-ja mora temeljiti le na izpolnjevanju objektivnih in konkretnih pogojev, ki nedvoumno izhajajo iz predpisov," je še dejal tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

"Pred Sodiščem Evropske unije skupaj s Poljsko izpodbijamo mehanizem o pogojevanju," pa je na Facebooku sporočila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga.

Na Sodišče EU-ja sta Varšava in Budimpešta vložili pritožbo na uredbo o pogojevanju za zaščito proračuna Unije, zaradi katere sta konec lanskega leta blokirali sprejetje svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 v vrednosti 1824 milijard evrov.

Varšava in Budimpešta, ki se zaradi erozije temeljnih demokratičnih standardov spopadata z več primeri na najvišjem sodišču EU-ja, ocenjujeta, da gre za ideološko vmešavanje v njune notranje zadeve.

Uredba o vladavini prava opredeljuje kršitve vladavine prava, ki jih je mogoče kaznovati z zamrznitvijo evropskih sredstev, in postopek ukrepanja proti kršiteljicam.

Obseg uredbe je bil sprva omejen na finančno upravljanje, a so ga v pogajanjih nemškega predsedstva in Evropskega parlamenta razširili na ogrožanje neodvisnosti sodstva, neukrepanje v primeru protipravnih odločitev javnih oblasti ter omejevanja dostopa do pravnih sredstev.

Decembrski kompromis: Komisija bo počakala na odločitev sodišča

Poljska in Madžarska sta temu nasprotovali. Za rešitev svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19 so voditelji članic decembra lani dosegli kompromis, po katerem ne bodo uveljavljali mehanizma pogojevanja sredstev z vladavino prava, dokler se Sodišče EU-ja ne izreče o zakonitosti tega mehanizma.

Evropska komisija tako ne bo predlagala nobenih ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve pa bo dorekla po odločitvi Sodišča EU-ja.

Bruselj: Odločitev ni presenečenje

V Evropski komisiji so v odzivu poudarili, da pritožbi Poljske in Madžarske glede na dogajanje konec preteklega leta nista presenetljivi. Uredba sicer velja in je eno od orodij za zaščito proračuna Unije, dodajajo. Čeprav bo komisija počakala na odločitev sodišča pred morebitnim ukrepanjem, pa sporoča, da trdno verjame v zakonitost uredbe.