Varšava ne želi spoštovati odločitev Sodišča EU-ja glede njenih pravosodnih reform. Foto: Reuters
Varšava ne želi spoštovati odločitev Sodišča EU-ja glede njenih pravosodnih reform. Foto: Reuters

Poljsko ustavno sodišče je odločilo, da so začasni ukrepi sodišča Evropske unije glede reform v poljskem pravosodju, predvsem ustanovitve disciplinarnega senata, za katerega je izdalo sklep o zadržanju delovanja, neustavni.

Varšava in Bruselj sta zaradi pravosodnih reform pod taktirko vladajoče ultrakonservativne stranke Zakon in pravičnost že več let v sporu, Poljska izgublja tožbe na sodišču v Luksemburgu, zdaj pa naj bi poljsko ustavno sodišče ugotovilo, ali ima poljska ustava primat pred evropskim pravom.

Kot je za Radio Slovenija poročala Sandra Krišelj, so bili v Bruslju jasni. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je poudaril primarnost prava EU-ja, izključno pristojnost sodišča EU-ja pri razlagi evropskega prava in obveznost vseh oblasti, predvsem sodnikov, da spoštujejo odločitve sodišča v Luksemburgu. Nekateri voditelji že omenjajo izstop Poljske iz EU-ja.

Več članic ni sledilo sodbam sodišča EU-ja

V splošnem zelo pomembno vprašanje razmerja med nacionalnim ustavnim pravom in evropskim pravnim redom pa ni novo. V preteklosti so že obstajali primeri, ko je nacionalno ustavno ali vrhovno sodišče odločilo, da ne bo sledilo sodbi sodišča EU-ja, na primer na Češkem in Danskem.

Maja lani pa je nemško zvezno ustavno sodišče sprejelo kontroverzno stališče, da sodba sodišča Evropske unije glede programa Evropske centralne banke za odkup državnih obveznic za Nemčijo ni zavezujoča, nemškim zveznim organom pa je očitalo, da niso ščitili nemške ustave.