Sarkozy in Merklova sta ta teden predstavila svoje poglede na reševanje krize, ki vključujejo prenovo pogodbe na ravni celotnega EU-ja. Foto: EPA
Sarkozy in Merklova sta ta teden predstavila svoje poglede na reševanje krize, ki vključujejo prenovo pogodbe na ravni celotnega EU-ja. Foto: EPA

Nemška kanclerka je bila na srečanju predstavnikov evropskih konservativnih strank pred začetkom vrha EU-ja optimistična. "Našli bomo dobre rešitve. Prepričana sem, da bomo našli odgovore na vsa vprašanja," je poudarila. Ob tem pa je priznala, da bodo pogovori na vrhu "težki".

"Države, ki nimajo evra, prosim za razumevanje. Tujini moramo poslati močno sporočilo. Same besede niso dovolj, potrebujemo več povezanosti, potrebujemo spremembe evropske pogodbe," je izpostavila.

Francoski predsednik je bil na srečanju evropskih konservativnih strank v južnofrancoskem mestu previdnejši. Kot je opozoril, se Evropa sooča s tveganji brez primere, tokratni vrh EU-ja pa je zadnja priložnost za razrešitev dolžniške krize območja evra.

"Nikoli do zdaj ni bil obstoj Evrope tako nujen in nikoli ni bila Evropa v tako veliki nevarnosti ... Tveganje, da Evropa razpade, ni bilo še nikoli tako veliko," je zatrdil Sarkozy.

"Ukrepati moramo takoj. Dlje, kot čakamo s sprejetjem rešitev, več nas bo to stalo in manj bomo učinkoviti," je dejal. "Če ne dosežemo dogovora do petka, ne bomo dobili druge priložnosti," je sklenil.

Merklova in Sarkozy se zavzemata za avtomatične sankcije za tiste članice območja evra, katerih javnofinančni primanjkljaj bi presegel tri odstotke bruto domačega proizvoda. Kot sta dejala po ponedeljkovem srečanju, si želita prenove pogodbe na ravni celotnega EU-ja, dopuščata pa tudi možnost posebne pogodbe za območje evra.

Močna Evropa rabi močne institucije
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v nagovoru zbrane v Marseillu pozno popoldne pozval k odprtosti do sprememb evropske pogodbe. "Revidiranje temeljne pogodbe je vedno zapletena zadeva ... Če so res potrebne, pa jih bomo podprli," je dejal.

Ob morebitnih spremembah pogodbe morajo institucije EU-ja (Evropska komisija, Evropska centralna banka, evropsko sodišče in Evropski parlament) po njegovih besedah dobiti pomembno vlogo. Močna Evropa bo potrebovala močnejše institucije, je še povedal.

Dodal je še, da morebitne spremembe pogodbe ne smejo "ustvariti novih delitev", temveč morajo "okrepiti Unijo s spoštovanjem do skupnih institucij".