Hrvaški sabor bo o sporazumu po vsej verjetnosti odločal v ponedeljek. Foto: EPA
Hrvaški sabor bo o sporazumu po vsej verjetnosti odločal v ponedeljek. Foto: EPA
Arbitražni sporazum
Hrvaško javnost razburja predvsem tretji člen sporazuma, ki predvideva, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO
Se bo sporazum podpisalo že v sredo?

Razprava se bo začela v ponedeljek zjutraj.

Vlada je po telefonski seji sporočila, da so v sabor poslali angleško in hrvaško različico sporazuma ter izjave o neprejudiciranju, ki bi jo Hrvaška dala pred ratifikacijo sporazuma o arbitraži.

V saborski razpravi naj bi sodelovali premierka Jadranka Kosor, zunanji minister Gordan Jandroković, pravosodni minister Ivan Šimonović in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Davor Božinović.

Kosor: Milanović bi se moral opravičiti
Kosorjeva je potrdila tudi, da je predsednik opozicijske stranke SDP Zoran Milanović prek medijev zavrnil prihod na današnje srečanje, za katerega sta se dogovorila v sredo, ko vodja največje hrvaške opozicijske stranke ni želel podpreti sporazuma o arbitraži. Premierka je ob tem dejala, da bi se spodobilo, da bi se Milanović opravičil, če ne more priti na vnaprej dogovorjeno srečanje, česar pa ta po njenih besedah ni storil.

Milanović je v četrtek novinarjem povedal, da bo podpora SDP-ja arbitražnemu sporazumu v saboru odvisna predvsem od tega, kako ga bo premierka Jadranka Kosor predstavila poslancem, in od tega, ali se bo opravičila državljanom za škodo, ki jo je HDZ storil v zadnjih šestih letih.

Za podpis navadna ali dvotretjinska večina?
Da bi vlada dobila podporo dveh tretjin poslancev, potrebuje tudi glasove socialdemokratov, vendar pa naj bi bila po razlagi podpredsednika sabora Vladimirja Šeksa (HDZ) v primeru soglasja vladi za podpis arbitražnega sporazuma dovolj navadna večina, kar pomeni 39 poslancev. Kot je pojasnil Šeks, v primeru arbitražnega sporazuma namreč ne gre za spreminjanje meje, temveč za njeno določanje.

Večernji list ob tem piše: "Čeprav bi se iz Šeksovih besed lahko sklepalo, da bo tudi za ratifikacijo sporazuma v saboru potrebnih 39 glasov, ker meje ne bodo spremenili, temveč določili - v osnutku sporazuma omenjajo tudi kopensko mejo, ki že obstaja -, je mogoče, da bodo sporazum ratificirali z dvotretjinsko večino." Poudarjajo pa, da slovenska pot proti odprtem morju ni vprašljiva, arbiter bo določil le način.

"Slovenci že imajo svobodno plovbo in očitno je, da je njihov interes nekaj več od tega, se pravi izkoriščanje morskega dna, v katerem sta plin in nafta, ter teritorialna širitev njihove suverenosti," opozarja časnik v ločenem komentarju.

"Kompromis za obe strani"
O sporazumu piše tudi Jutarnji list, ki ocenjuje, da je osnutek arbitražnega sporazuma kompromis, ki odpravlja vse strahove ene in druge strani. "Zato je povsem razumljivo, da sta ga sprejeli vladajoči koaliciji na obeh straneh ter predsednika držav in celo nekdanji, a vplivni Milan Kučan. Skrb vzbujajoče je, da sta vodji opozicij Zoran Milanović in Janez Janša trdila, da je sporno vprašanje stika z odprtim morjem," dodaja zagrebški časnik, ki napoveduje, da bodo na koncu vsi sprejeli odločitev arbitražnega sodišča.

Se bo sporazum podpisalo že v sredo?