Ursula von der Leyen in portugalski premier Antonio Costa. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen in portugalski premier Antonio Costa. Foto: Reuters

"To je prvi nacionalni načrt, ki ga je odobrila komisija, tukaj na Portugalskem," je v Lizboni izjavila von der Leyen. Predsednica komisije je iz Portugalske odpotovala v Španijo, kjer je prižgala zeleno luč tudi načrtu Madrida.

Izrazila je prepričanje, da bo Španija s pomočjo reform iz pandemije izšla močnejša kot kadar koli. Posebej je poudarila, da bo 40 odstotkov sredstev za Španijo namenjenih zelenemu prehodu. "To je ogromno," je dejala in španski načrt pozdravila kot ambiciozen in daljnoviden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izbira Portugalske in Španije za začetek turneje je simbolična. Portugalska je bila prva država, ki je komisiji predložila svoj načrt, iz instrumenta za okrevanje pa bo prejela 16 milijard evrov. Španija bo iz sklada prejela 140 milijard evrov, kar je drugi najvišji znesek, za Italijo.

V četrtek nadaljevanje turneje von der Leyen

V četrtek bo obiskala Grčijo in Dansko, v petek pa še Luksemburg. Na turneji, med katero bo predstavila ocene nacionalnih načrtov za okrevanje, bo predvidoma obiskala večino od 27 članic Unije.

Von der Leyen je v Lizbono pripotovala s covidnim potrdilom, ki ga od danes izdaja Belgija. "Načrtujem začetek turneje po 27 državah članicah za Novo generacijo EU-ja. Z zanimanjem bom preizkusila in videla, kako to potrdilo deluje," je dejala pred odhodom in medijem pokazala kodo QR na svojem telefonu.

Ursula von der Leyen je medijem pokazala svojo digitalno covidno potrdilo. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen je medijem pokazala svojo digitalno covidno potrdilo. Foto: Reuters

15 članic Unije že izdaja potrdila

Petnajst članic Evropske unije je z današnjim dnem začelo izdajati digitalna covidna potrdila. Evropska komisija je tako po njenih besedah držala obljubo, dano Evropejcem pred velikonočnimi prazniki, da bo storila vse, da jim to poletje omogoči neke vrste normalnost pri potovanjih.

V skladu z zakonodajo morajo vse članice covidno potrdilo zagotoviti s 1. julijem. Prejme ga lahko vsak, ki je v skladu z določenimi pravili popolnoma cepljen, ima negativni izvid testa ali je prebolel covid.

EU sprošča vstop v Unijo za potnike iz več držav

Potniki iz ZDA, Albanije, Severne Makedonije, Srbije in štirih drugih držav bodo v prihodnje lažje potovali v Evropsko unijo, so se po navedbah virov pri EU-ju dogovorili veleposlaniki držav članic. EU je namreč zaradi poslabšanja epidemiološke slike ob začetku pandemije omejil vstop v povezavo, zdaj pa se razmere izboljšujejo.

Z uradno odločitvijo, ki jo gre pričakovati konec tedna, bo seznam držav, iz katerih je dovoljeno potovanje tudi iz nenujnih razlogov, enkrat daljši. Na seznamu bodo po novem ZDA, Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Libanon, Macao, Hongkong in Tajvan.

Na seznamu so sicer že Avstralija, Nova Zelandija, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Izrael, Japonska in Tajska. Za druge države načeloma velja prepoved nenujnih potovanj v EU.

Za zdaj ni znano, ali bodo ZDA sprejele podobno odločitev. Do zdaj so omilili opozorila pred potovanji za lastne državljane za nekaj držav v EU-ju, še vedno pa velja prepoved vstopa v ZDA za državljane EU-ja in več drugih držav.

Foto: Reuters
Foto: Reuters