Agencija Frontex je napovedala, da bo okrepila svojo vlogo pri nadzoru mej. Foto: Reuters
Agencija Frontex je napovedala, da bo okrepila svojo vlogo pri nadzoru mej. Foto: Reuters

Na videokonferenci, kjer so se predstavniki voditeljev držav pogovarjali s predsednikom Evropske komisije, so se seznanjali z izvajanjem v nedeljo sprejetih sklepov. Voditelji so se takrat že zavezali, da bodo zagotovili dodatnih 50.000 sprejemnih zmogljivosti za prebežnike, zdaj pa so napovedali, koliko mest lahko zagotovijo takoj.

Tako sta Slovenija in Hrvaška napovedali 2.000 mest, Srbija 3.000, Avstrija pa 5.000. Skupno naj bi bilo tako zagotovljenih 12.000 sprejemnih mest, v kratkem pa naj bi Hrvaška napovedala še dodatna mesta.

Slovenija je poročala tudi o odzivu na prošnjo za pomoč pri okrepitvi policistov. Od 400 policistov, za kolikor je Slovenija zaprosila, so sosednje in nekatere druge države že obljubile, da bodo poslale 183 policistov. Trinajst jih je že v Sloveniji, trideset jih je še na poti, preostali pa naj bi prišli do konca prihodnjega tedna.

Voditelji so ugotovili tudi, da vzpostavljanje zahtevanih 50.000 sprejemnih mest v Grčiji poteka prepočasi. Država namreč od 30.000, kolikor jih mora zagotoviti, zdaj pripravlja šele 12.000. Za preostala mesta pa potrebujejo dodatno finančno pomoč

Frontex bo okrepil nadzor nad mejami
Splošna ocena predstavnikov voditeljev držav je bila, da se je medsebojno obveščanje držav po nedeljskem sestanku izboljšalo. Udeleženci so se dogovorili za dnevno izmenjavo informacij med državami, komisijo in mejno agencijo Frontex. Predvsem si bodo izmenjevali podatke o številu prebežnikov, točkah vstopa in predvidenih točkah izstopa iz posamezne države.

Na videokonferenci se niso pogovarjali o gradnji ograj, je pa Frontex danes poslal pisma državam, kjer jih obvešča, da bo okrepil svojo vlogo. Skrbi predvsem nadzor nad grško morsko mejo, zato bo agencija okrepila dejavnosti v Grčiji in operacijo Pozejdon.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.