Foto:
Foto:

"Trenutno vsi govorijo o potrebi po reformi, vendar si še nihče ni upal zahtevati formalnih razprav. Evropska komisija ne more sama prevzeti pobude," je dejala komisarka. Kot je dodala, bi lahko vzpodbuda za to prišla s strani predsedstva EU-ja.

Težave pri izpolnjevanju pravil
Pravila pakta o stabilnosti in rasti med drugim določajo, da proračunski primanjkljaji držav članic evroobmočja ne smejo preseči treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), vendar imajo nekatere članice - Portugalska, Nemčija, Francija in Italija - pri njihovem izpolnjevanju veliko težav. "Dogovor o denarni uniji je bil sprejet pred desetimi leti. Danes je položaj popolnoma drugačen in vprašanje je, ali pustiti pakt nespremenjen ali se dogovoriti o spremembah," je prepričana Diamantopulujeva.

Ob tem je opozorila, da je velika razlika med odločitvijo, ki bi jo glede reforme pakta sprejele vse članice EU-ja, in med enostranskimi odločitvami nekaterih vlad, s katerimi ga te ogrožajo in tako denarno unijo in njeno gospodarstvo izpostavljajo tveganjem. Francija je namreč pred kratkim precej vznejevoljila manjše članice Unije s priznanjem, da utegne leta 2004 omenjena pravila pakta prekršiti že tretjič zapored.

"Počitniško razmišljanje"
Sicer je tiskovni predstavnik komisije dejal, da so izjave komisarke Diamantopulujeve del počitniškega razmišljanja, ki se mu med dopustom posvečajo komisarji. In mislim da je to dobra stvar, je pristavil. Obenem je zanikal, da naj bi komisija že pripravljala konkretne predloge za reformo pakta o stabilnosti in rasti.