Olli Rehn je izrazil zadovoljstvo z odgovorom Hrvaške. Foto: EPA
Olli Rehn je izrazil zadovoljstvo z odgovorom Hrvaške. Foto: EPA
Borut Pahor
Slovenski premier upa, da bodo uspeli za zdaj še atraktiven predlog dopolniti tako, da bo sprejemljiv tudi za Slovenijo. Foto: EPA
Odzivi na hrvaški sprejem predloga
Hrvaški poslanci o Rehnovem predlogu

"Komisar Rehn pozdravlja pozitiven odgovor Hrvaške. Sedaj čakamo na odgovor Ljubljane," je povedala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy. Slovenski premier Borut Pahor je povedal, da bo Slovenija na Rehnov predlog odgovorila konec prihodnjega tedna, in izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija slovenska dopolnila sprejela.

Pahor: Ponudba Bruslja je dragocena

Premier Borut Pahor pa danes ni hotel komentirati odločitve hrvaškega sabora, da podpre Rehnov predlog, češ da gre za notranjo zadevo, v katero se Slovenija ne vmešava. Ob tem je opozoril, da je slovenska javnost prepogosto pod vplivom hrvaškega javnega mnenja, in če so Hrvati z nečim zadovoljni, se v Sloveniji takoj pojavi občutek, da stvar za Slovenijo ni dobra.

Pahor je povedal, da se mu zdi ponudba Bruslja "dragocena". Želi si, da bi bil poskus reševanja zapleta, ki je nastal zaradi vključitve hrvaških dokumentov, ki naj bi prejudicirali mejo, v pogajalske dokumente z EU-jem, nagrajen z rešitvijo enega najbolj občutljivih vprašanj v odnosih med Slovenijo in Hrvaško - vprašanja meje med državama.

Usoda predloga odvisna od popravkov in podpore
"Če bi menil, da je predlog sporazuma o arbitraži sprejemljiv za slovenske nacionalne interese in ob razumnem tveganju pomeni dobro in pravično rešitev za mejo, bi se zavzel, da vlada predlog sprejme in ga predloži DZ-ju," je povedal Pahor in dodal, da glede na pretekle izkušnje ne verjame, da bi lahko vse slovenske politične stranke dosegle popolno soglasje glede vprašanja reševanja meje. Ob tem je povedal še, da bo v DZ-ju potrebna dvotretjinska večina za ratifikacijo pristopne pogodbe s Hrvaško, zato bodo glasovi največje opozicijske stranke neizogibni.

Pahor je povedal, da bo pri sprejemanju odločitve o Rehnovem predlogu zanj pomembno predvsem to, kako bo Slovenija uspela "do neke mere še atraktiven predlog" dopolniti, pa tudi to, kakšno podporo bo predlog užival v DZ-ju.

Hrvaška sprejela Rehnov predlog
Sicer pa so hrvaški poslanci na izredni seji sprejeli Rehnov kompromisni predlog o nadaljnjem reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora. Za predlog je glasovalo 118 poslancev, poslanka HNS-ja in predsednica Nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU-jem Vesna Pusić pa se je glasovanja vzdržala.

Izredno sejo je odprl premier Ivo Sanader, ki je povedal, da so kompromisni Rehnov predlog sprejeli, potem ko so dobili potrditev od hrvaških strokovnjakov za mednarodno pravo, da odločitev o uporabi morskih območij in stika Slovenije z odprtim morjem ne more ogrožati odločitev o določanju mejne črte med Slovenijo in Hrvaško na podlagi mednarodnega prava. Že v torek so Rehnov predlog o arbitraži sprejeli predstavniki parlamentarnih strank.

Rehn o odločitvi obveščen že v sredo
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je v sredo Rehna že seznanil s torkovo odločitvijo, uradni odgovor pa naj bi v Bruselj poslali po današnji razpravi in potrditvi predloga.

Češko predsedstvo Svetu EU-ja je sporočilo nov datum za že dvakrat prestavljeno pogajalsko konferenco s Hrvaško: 26. junij. Medvladno pristopno konferenco je prvič prestavilo s 27. marca na 24. april, potem pa jo konec aprila preložilo za nedoločen čas.

Po torkovem srečanju političnega vrha je predsednik države Stipe Mesić dejal, da je bil Rehnov predlog zastavljen kot "vzemi ali pusti" in Hrvaška se je odločila, da ga bo vzela. Slovenska stran odgovora še ni podala, ocenjuje pa, da gre za osnutek in ne dokončen Rehnov predlog.

Slovenski premier Borut Pahor se bo s predsedniki parlamentarnih strank srečal v torek, ko bo predlagal, da Slovenija sprejme tista dopolnila k Rehnovemu predlogu, ki so bistvenega pomena za Slovenijo.

K. T./B. T.

Odzivi na hrvaški sprejem predloga
Hrvaški poslanci o Rehnovem predlogu