Moramo se ukvarjati s temi dvostranskimi problemi, z vsakim posebej, še posebej z državami, ki so vpletene, in premagati vse ovire, meni Rehn. Foto: EPA
Moramo se ukvarjati s temi dvostranskimi problemi, z vsakim posebej, še posebej z državami, ki so vpletene, in premagati vse ovire, meni Rehn. Foto: EPA
Islandce je tudi recesija prisilila k priključitvi k EU-ju. Foto: EPA
Islandija na rešetu EU-ja

Z dvostranskimi vprašanji se moramo soočiti in premagati ovire ter doseči napredek v procesu vključevanja Zahodnega Balkana v EU, je evropski komisar za širitev dejal na očitke, da je Islandija obravnavana po hitrem postopku, države Zahodnega Balkana pa se ne premaknejo nikamor, predvsem zaradi dvostranskih težav. "Ne strinjam se, da se stvari ne premikajo. Pred dvema tednoma smo sprejeli odločitev o priporočilih za odpravo vizumov za države, ki izpolnjujejo pogoje."

Zunanji ministri EU-ja so sicer danes v Bruslju prvič obravnavali prošnjo Islandije za članstvo v EU-ju. Rehn je, potem ko so zunanji ministri EU-ja danes Evropsko komisijo pozvali k pripravi mnenja o prošnji Islandije za članstvo, tudi poudaril, da je odveč reči, da bo Komisija islandsko prošnjo obravnavala dosledno po vseh pravilih, objektivno in po enaki metodologiji, kot velja za druge države.

"Po mojem to ni povezano z Islandijo, temveč z nekaterimi blokadami, zaradi katerih sem zaskrbljen," je glede različnih hitrosti približevanja Islandije in držav Zahodnega Balkana dejal vodja švedske diplomacije Carl Bildt. "Obstajajo nekatere ovire, ki jih bo treba premagati, a jasno vidimo potrebo, skoraj vsi v Svetu EU-ja jo vidimo, da je treba dati nov zagon procesu integracije."

Evropska komisija bo prošnjo temeljito analizirala in podala svoje mnenje, na podlagi katerega sledi politična razprava v državah članicah EU-ja.

"A seveda je treba dodati, da je to evropska država z dolgimi in demokratičnimi koreninami, članica Evropskega gospodarskega prostora in schengenskega območja ter s tega vidika že globoko vključena v EU. Pot, ki jo mora prehoditi, je tako krajša, kar pa ne pomeni, da je tudi lažja," je glede islandske prošnje dejal Rehn.

Običajno precej daljše čakanje
Islandska prošnja bo tako predvidoma le v nekaj dneh po vložitvi že v rokah Evropske komisije, medtem ko je Črna gora na ta tehnični korak čakala štiri mesece - od lanskega decembra do aprila, Albanija, ki jo je vložila aprila, pa nanj še čaka, ker EU pred odločitvijo o njeni prošnji čaka na končno poročilo o izvedbi tamkajšnjih volitev. Priprava mnenja Evropske komisije o prošnji za članstvo v EU običajno traja približno leto dni, a v primeru Islandije bi iz omenjenih razlogov lahko šlo hitreje.

Islandija na rešetu EU-ja