Zato Skupina na visoki ravni pod vodstvom Italijana Maria Montija pripravlja predloge sprememb proračunskih virov. Foto: EPA
Zato Skupina na visoki ravni pod vodstvom Italijana Maria Montija pripravlja predloge sprememb proračunskih virov. Foto: EPA

V evropskem parlamentu v Bruslju skupaj s poslanci nacionalnih parlamentov se nadaljuje dvodnevna konferenca o prihodnjem financiranju Evropske Unije. Razmisleka o preglednejšem, preprostejšem in bolj poštenem financiranju evropskega proračuna ni spodbudilo britansko izstopanje iz povezave, zanj so se voditelji Unije odločili že med pogajanji o zdajšnjem sedemletnem proračunskem okviru EU-ja.

"A temeljna prenova je zdaj potrebna bolj kot kadar koli," je na konferenci poudaril predsednik evropskega parlamenta. "Vsako leto spremljamo igro medsebojnega obtoževanja med članicami o tem, kdo plačuje in kdo prejema, to vodi v zamude in močno škodi podobi Evropske unije," poudarja Martin Schulz.

V 90. letih so le en odstotek evropskega proračuna države prispevale na podlagi svojega nacionalnega dohodka, drugo se je v blagajno steklo prek lastnih virov, kot so carine. Zdaj je ta delež narasel na skoraj 70 odstotkov.

Za bolj transparentno delovanje
Zato Skupina na visoki ravni pod vodstvom Italijana Maria Montija pripravlja predloge sprememb proračunskih virov. Zagotoviti morajo, da je vsakomur razumljivo, kdo prispeva v proračun in koliko; povezati mora vire denarja z evropskimi politikami, na primer notranjim trgom, ter zagotoviti, da bodo politiki ob odločitvah o novih nalogah Unije vedno določili tudi sredstva za njihovo izvajanje. Monti opozarja, da je bila pri oblikovanju evropskih politik prihodkovna stran proračuna do zdaj popolnoma zanemarjena.

"Preučili smo možnost lastnih virov na vrsti področij - od boja proti davčnemu izogibanju, davka na finančne transakcije, do okolja in boja proti podnebnim spremembam, ogljični davek ali delež pri davku na motorna goriva, kot je predlagal nemški minister," je pojasnil. A zagotovil, da to ne bi bil evropski davek, ampak bi bile zanj pristojne članice.

Erika Štular, Radio Slovenija