Apple je na Irskem velik zaposlovalec, zato bo Irska verjetno imela velike težave z izterjavo naloženega zneska. Foto: Reuters
Apple je na Irskem velik zaposlovalec, zato bo Irska verjetno imela velike težave z izterjavo naloženega zneska. Foto: Reuters
Apple mora plačati Irski 13 milijard

Evropska komisija je ugotovila, da je Irska Applu odobrila nedovoljene davčne ugodnosti do 13 milijard evrov. To je na podlagi pravil EU-ja o državni pomoči nezakonito, ker je Applu omogočilo, da je plačal bistveno manj davkov kot druga podjetja.
Komisija pri tem navaja, da je Apple za dobičke, ki jih je leta 2003 ustvaril v Evropi, dejansko plačal le enodstotni davek, ta stopnja pa se je v letu 2014 znižala na borih pet promilov! Irska mora zdaj izterjati to nedovoljeno pomoč z obrestmi za obdobje med letoma 2003 in 2014, je sporočila komisija.

"Države članice ne morejo dajati nepoštene državne podpore izbranim podjetjem," je na novinarski konferenci opozorila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.
Iz Appla so že sporočili, da se bodo na odločitev pritožili. "Komisiji ne gre za to, koliko davkov plača Apple, ampak za to, katera vlada bo pobrala denar. To bo imelo globoke in škodljive posledice za naložbe in delovna mesta v Evropi," so dodali v podjetju, kjer verjamejo, da jim bo uspelo izpodbiti odločitev Bruslja.

Upira se tudi Irska
Z odločitvijo je vse prej kot zadovoljna tudi irska vlada in se bo po vsej verjetnosti na odločitev pritožila. Finančni minister Irske Michael Noonan je namreč v izjavi za javnost poudaril, da vlada vztraja pri stališču, da je Apple plačal vse davke in da se z davkoplačevalci ne bodo pogajali.

Ob tem je dodal, da stališča komisije v povezavi z davki v tem primeru ne držijo več, odločitev pa ne bo imela nobenega vpliva na 12,5-odstotno davčno stopnjo na dobiček podjetij ali na katero koli drugo podjetje, ki posluje na Irskem. Bruselj pa je okrcal, da poskuša svoje pristojnosti razširiti na davčno suverenost članic.

Starbucks in Fiat sta jo odnesla veliko ceneje
Ugotovitev komisije je rezultat širše preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih deležne nekatere multinacionalke na Irskem, Nizozemskem in v Luksemburgu. Ob posebnih davčnih obravnavah Irske za Apple je komisija preiskovala podobne prakse med drugim za ameriško verigo kavarn Starbuck in Fiat Chrysler.

Lani je odločila, da morata Starbucks in Fiat Chrysler plačati skupno 30 milijonov evrov davkov Nizozemski in Luksemburgu. Trenutno pa vodi še dve poglobljeni preiskavi glede pomislekov o skladnosti davčnih stališč s pravili o državni pomoči v zvezi s podjetjema Amazon in McDonald's v Luksemburgu.

Apple mora plačati Irski 13 milijard