Po pozivu glavne evropske tožilke Laure Kövese je zdaj Slovenijo k imenovanju še drugič pozval tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Foto: EPA
Po pozivu glavne evropske tožilke Laure Kövese je zdaj Slovenijo k imenovanju še drugič pozval tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Foto: EPA

Evropsko javno tožilstvo naj bi po načrtih začelo delovati 1. junija, zato je Reynders v pismu, ki ga je videla Slovenska tiskovna agencija, izrazil zaskrbljenost v povezavi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije.

Komisar računa na ministrico, da bo sprejela vse potrebne končne ukrepe za zagotovitev začetka delovanja evropskega javnega tožilstva 1. junija. Še posebej odločno jo poziva, naj seznam kandidatov posredujejo evropskemu javnemu tožilstvu čim prej in najpozneje do 18. maja, kar je dva tedna pred predvidenim začetkom delovanja tožilstva.

Reynders je opozoril, da če slovenska delegirana tožilca ne bosta potrjena, ko bo tožilstvo začelo delovati, bo komisija v dogovoru z evropsko glavno tožilko položaj razumela tako, da to ne bo preprečilo začetka delovanja tožilstva. Slovenski evropski tožilec bo lahko osebno izvajal preiskave z vsemi pooblastili, pristojnostmi in obveznostmi evropskih delegiranih tožilcev.

Sorodna novica Evropsko javno tožilstvo slovensko vlado pozvalo, naj predlaga svoja dva kandidata

Reynders in Kozlovič imata 12. maja predvideno dvostransko srečanje o prioritetah v času slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Projekt vzpostavljanja evropskega javnega tožilstva se je resno začel leta 2017, ko se je 16 držav dogovorilo za vzpostavitev tožilstva v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja. Zdaj pri njem sodeluje 22 članic Unije. Reynders je marca sodelujoče države, tudi Slovenijo, pozval, naj postopke končajo v aprilu.

Zakaj Slovenija še ni imenovala tožilcev?

Ministrica je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Neuradno naj bi jima nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Evropsko javno tožilstvo, ki ima letos na voljo 45 milijonov evrov, je novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU-ja.