Čemu zastoj pri imenovanju tožilcev?

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu konec lanskega leta zagotovila, da bodo do prvega marca vzpostavljeni vsi pogoji, da bo slovenski del ekipe evropskega javnega tožilstva lahko začel delo. Ker tožilca v Sloveniji še nista bila potrjena na vladi, je komisar ministrico pozval, naj z delom pohiti.

Sorodna novica Vlada si je vzela čas tudi pri imenovanjih in napredovanjih tožilcev

"Smo odgovorili, da je ministrstvo za pravosodje pripravilo zakonsko podlago za dokončno možnost delovanja," je za Televizijo Slovenija pojasnila Kozlovičeva.

A tudi če je ministrstvo res storilo svoje, seznanitvenega sklepa vlade ni.

Neuradno gre za imeni, s katerima se ne strinja predsednik vlade. Enako naj bi bilo v še najmanj osmih drugih primerih imenovanj in napredovanj tožilcev. "Žal mi je, da se ni takoj o tem odločalo," pravi ministrica.

Ali drži, da je zaradi tega med ministrico in premierjem potekal celo pogovor o odstopu? "S predsednikom vlade nisva v nikakršnem konfliktu, zavedam se, da je povzdignjen glas mogoč kjer koli in se kjer koli dogaja. Pomembno je, da sem ministrica, ki ravna odgovorno, strokovno, mislim, da obvladujem področje in želim biti konstruktivna še naprej."

Novoustanovljeni evropski organ

Ministrica je sicer kot kandidata za dva delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet in imata pozitivno mnenje tako generalnega državnega tožilca kot vodje specializiranega tožilstva. Evropsko javno tožilstvo je novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU-ja. Delovati naj bi začel 1. marca, poroča Slovenska tiskovna agencija.

A kako bo zastoj prekinjen? "Ministrstvo zaprosi in je potem v pristojnosti vlade kot kolektivnega organa, da se o tem odloči," odgovarja Kozlovičeva.

O tem, ali se bo to zgodilo in kdaj, na vladi niso odgovorili, pred slabim mesecem pa so zapisali, da se mora vlada pred odločanjem temeljito seznaniti s predlogom, kar zahteva nekoliko več časa.

Ministrica je v povezavi z zastojem pri imenovanjih tožilcev torej vsaj prekinila molk, še vedno pa so zadržani v tožilskih vrstah. Za mnenje o tem smo prosili predstavnike vrhovnega državnega tožilstva, državnotožilskega sveta in dveh okrožnih tožilstev. Pred kamero ni želel nihče.

So nam pa pisno sporočili, da so s tako situacijo soočeni prvič, da je za vsakega kandidata čakanje na imenovanje destimulativno in da je glede na kadrovski položaj nujno, da se postopki izvedejo hitro ter brez nepotrebnih odlašanj.