Ministrica Lilijana Kozlovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Ministrica Lilijana Kozlovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Ministrica za pravosodje Liljana Kozlovič nima odgovora na vprašanje, kako bo odpravila zastoj z imenovanji in napredovanji nekaterih tožilcev. To je več kot očitno po njenem včerajšnjem nastopu v oddaji Studio City na Televiziji Slovenija.

Ministrstvo za pravosodje je večkrat prosilo, naj se predlogi uvrstijo na dnevni red sej vlade, a sploh ni dobilo odgovora, je dejala. Napovedala je, da bo pri predlogih vztrajala, ni pa odgovorila na vprašanje, kaj če bo pri svojem vztrajal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Pojasnila je, da naš zakon določa, da se mora vlada seznaniti z oblikovanim predlogom, ki ga mora predložiti evropskemu javnemu tožilstvu.

Video: Pravosodna ministrica v oddaji Studio City

Pravosodna ministrica o ...

Ogorčenje v opoziciji

Stranke LMŠ, SD, SAB in Levica so kritične do postopka potrditve tožilcev za evropsko javno tožilstvo. Presodile so, da pojasnila pravosodne ministrice kažejo, da nima zaupanja.

Šarec: To je višek norčevanja iz državljanov

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec meni, da ministrica ne opravičuje več zaupanja. Dejal je, da je to, da se spreneveda, da je imenovanje oz. potrjevanje tožilcev stvar vlade, v kateri je tudi sama, "višek norčevanja iz državljanov". "Ministrica naj ali pove predsedniku vlade Janezu Janši, da je predlog tožilcev usklajen s kom, ki več ve o pravosodnem sistemu kot on, ali pa naj mu poda svoj odstop. Kajti to je groteska," je na novinarski konferenci o posvetovalnem referendumu o demografskem skladu dejal Šarec.

Sorodna novica Čemu zastoj pri imenovanju tožilcev? Kozlovičeva: S predsednikom vlade nisva v konfliktu.

Glede navedb, da naj bi tožilcema, ki sta bila predlagana za položaj v evropskem javnem tožilstvu, nasprotoval premier, pa je poudaril, da je to "v tej državi postalo že stalnica".

Fajonova: Ministrica nima več mandata

Da ministrica preprosto nima mandata, meni predsednica SD-ja Tanja Fajon in dodaja, da za to ni opravičila. "Še manj ni opravičila, če so v ozadju tega, zakaj tega imenovanja ni, osebni razlogi," je povedala. Meni, da je ministrica v zadregi ne samo pri vprašanju imenovanja tožilcev, ampak tudi, ko premier pošilja pisma v Bruselj in vabi delegacijo evropskih institucij, naj preverijo stanje demokracije, vladavine prava, pravne države in svobode medijev.

Po mnenju Levice dogajanje s tožilci kaže na to, da ima premier pred očmi zgolj popolno oz. totalno oblast. "Predsednik vlade se postavlja v vlogo tistega, ki določa in odloča," je povedal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. Dodal je, da se to odraža tudi na nastopu Kozlovičeve, ko ne zna "zavzeti stališča kot ministrica za pravosodje".

Krivdo za nastali položaj je Vatovec pripisal tako Janši kot Kozlovičevi, saj Janša "razume funkcijo predsednika vlade tako, kot jo razume", Kozlovičeva pa "očitno ne naredi ničesar za to, da se te stvari ne premaknejo". Meni, da bi bilo smiselno, da bi ministrica na potrditev tožilcev vezala nezaupnico. "Kar se pa očitno ne bo zgodilo," je dodal.

Sorodna novica Bruselj poziva Slovenijo, naj imenuje člana evropskega tožilstva

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je poudarila, da mora minister zagotoviti, da so stvari, ki jih pošlje na vlado, tudi sprejete. "Sicer to pomeni, da minister nima več zaupanja predsednika vlade. Sama bi seveda v takem primeru odstopila," je dejala. Prepričana je, da je onemogočanje imenovanja tožilcev za položaj v evropskem javnem tožilstvu kot tudi imenovanja tožilcev v državi popolnoma neprimerno.

Reynder: Slovenija naj pohiti in imenuje evropskega tožilca

Pretekli teden je namreč evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pozval Slovenijo, naj pohiti in potrdi delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva v Sloveniji ter tako organu s 1. marcem omogoči delovanje. Kandidata, ki ju je predlagala ministrica, ne dobita zelene luči vlade.

Gre za specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler. Po poročanju nekaterih medijev naj bi v nemilost premierja padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Ministrica ne odpravlja zastoja