Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Za novega predsednika izvoljen Italijan David Sassoli

To je kompromis, bilo je iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, je povedal.

Na vprašanje, kako komentira ravnanje hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Bruslju, ko naj bi si močno prizadeval pridobiti položaj zase, je Šarec odgovoril, da je francoski predsednik Emmanuel Macron s svojo izjavo povedal vse. Macron je v ponedeljek, potem ko evropskim voditeljem po celonočnih pogajanjih ni uspelo doseči dogovora, dejal, da je neuspeh povezan tudi z osebnimi ambicijami posameznikov, ki tam niso imele česa iskati.

Razočaranje zaradi propada vodilnih kandidatov

Porazdelitev najvišjih položajev v EU-ju oz. propad sistema vodilnih kandidatov je razočarala nekatere poslance DZ-ja. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je poudaril, da so bile še pred dvema mesecema vseh polna usta, da potrebujemo Evropo, kdo bo to Evropo vodil in na kakšen način.

Zato so se tudi odločili za vodilne kandidate z imeni in priimki. Zdaj pa so bili nekateri posamezniki v Evropi za pet dobro plačanih služb pripravljeni narediti dobro plačan šov, ki "Evropo od preprostega človeka oddaljuje", je ocenil. Čeprav se počuti pretentanega, pa Han verjame, da se bodo evropski predstavniki v prihodnje začeli ukvarjati z vsebino. "To je bistveno bolj pomembno kot neke funkcije," je pojasnil.

Glede prihodnje evropske komisarke oz. komisarja je ocenil, da bi to pomembno funkcijo lahko opravljala njihova izvoljena evropska poslanka Tanja Fajon. "Tam zdaj potrebujemo zelo izkušene ljudi, ne pa ljudi, ki se bodo na neki način privajali na nove razmere," je dodal.
Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je tudi izrazil obžalovanje, da je zdaj, po evropskih volitvah, koncept vodilnih kandidatov padel.

"Ocenjujemo, da ni korektno, da najprej volivcem nekaj obljubljaš, potem pa ta koncept pade," je dejal Horvat, ki je zadovoljen, da je za predsednico Evropske komisije predlagana Ursula von der Leyen. Kot je povedal, jo poznajo že dolgo, je krščanska demokratka in mati sedmih otrok.

Horvat za zdaj nima podatkov, da bi kdo od v Sloveniji izvoljenih evropskih poslancev imel možnost, da bi zasedel kakšno pomembno funkcijo. Kljub vsemu pa računa na kakšno funkcijo v odborih Evropskega parlamenta in ocenjuje, da se pri nominacijah za najvišje funkcije v evropskih institucijah Slovenije "ni kaj dosti upoštevalo". Glede komisarskega kandidata pa je izrazil pričakovanje, da bo "upoštevanega malo več demokratičnega principa".

Poslanec LMŠ-ja Igor Peček pa je opomnil, da smo trenutno v položaju, ko koalicijo v Evropskem parlamentu tvori več strank. "Gre za novo, predvsem pa drugačno obliko sodelovanja, ki bo morala biti temelj v prihodnje," je povedal.

O stališču SD-ja, ki kot primerno kandidatko za evropsko komisarko vidijo Fajonovo, je Peček dejal, da "ni v nacionalnem interesu izpostavljanje kakršnih koli osebnih ciljev in ambicij". Na vprašanje, koliko se mudi s predlogom za evropskega komisarja, pa je odvrnil, da "tu ne gre za hitenje, predvsem mora biti sprejeta skupna odločitev".

Sassoli novi predsednik parlamenta

Evropski poslanci so danes za predsednika Evropskega parlamenta potrdili Italijana Davida Sassolija, ki bo hram evropske demokracije vodil prvo polovico mandata, torej dve leti in pol.

Po dolgotrajnih pogajanjih so se voditelji v torek le dogovorili o razdelitvi vodilnih položajev. Za novo predsednico Evropske komisije je predlagana nemška konservativna obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Za položaj predsednika Evropskega sveta so voditelji članic izbrali belgijskega premierja in liberalca Charlesa Michela. Novi visoki zunanjepolitični predstavnik Unije naj bi postal španski zunanji minister in socialist Josep Borrell, kandidatka za predsednico Evropske centralne banke pa je Francozinja Christine Lagarde.

Mešani odzivi politike na dogajanje v Bruslju