Schäuble in Varufakis sta na nasprotnih bregovih glede reševanje grške dolžniške krize. Foto: EPA
Schäuble in Varufakis sta na nasprotnih bregovih glede reševanje grške dolžniške krize. Foto: EPA

Zaradi domnevnih žaljivih izjav na račun Varufakisa je Grčija uradno izrazila proteste, so sporočili z grškega zunanjega ministrstva. Tiskovni predstavnik ministrstva Konstantinos Kutras je povedal, da je grški veleposlanik v Berlinu izročil protestno noto, da bi izrazil grško nezadovoljstvo nad "žaljivimi" oznakami.

Po besedah Kutrasa je Schäuble z opazkami na račun Varufakisa sprožil dvom o sposobnosti vlade, da izvede svoje naloge. Schäuble naj bi grškega ministra pred novinarji po ponedeljkovem srečanju evroskupine v Bruslju označil za naivnega pri nastopih pred novinarji, potem ko se mu je Varufakis sam potožil nad obravnavo, ki jo je deležen v medijih.

Kutras je dejal, da Schäuble kot minister prijateljske in zavezniške države ne more osebno žaliti svojega kolega. Povedal je še, da je bila izjava nemškega ministra napačno razumljena, vendar pa je bil ton njegove govorice vseeno žaljiv.

Schäuble je v odzivu že zavrnil očitke, da je Varufakisa užalil. "Svojega kolega nisem užalil, to je nesmisel," je nemški minister dejal na očitke.

Neki grški diplomat je povedal, da ne gre za konkretno izjavo Schäubla, ampak za njegov podcenjevalen in slabšalen odnos na splošno.

Odnosi med Grčijo in Nemčijo so precej napeti, odkar je levičarska Siriza januarja na grških predčasnih volitvah zmagala z obljubami o končanju varčevanja in dolžniške krize. Nemčija je javno nasprotovala vsem poskusom Grčije o novih pogajanjih o pogojih evropske finančne pomoči.

Grčija je odgovorila z novimi zahtevami po vojni odškodnini od Nemčije zaradi zločinov nacistov v obdobju druge svetovne vojne. Atene so celo zagrozile z zasegom nemškega premoženja, grški obrambni minister pa je napovedal, da bodo nezakonitim prebežnikom dovolili pot v Nemčijo.