Makedonija na začetek pristopnih pogajanj z EU-jem čaka od leta 2005, Albanija pa je dobila status kandidatke leta 2014. Foto: Reuters
Makedonija na začetek pristopnih pogajanj z EU-jem čaka od leta 2005, Albanija pa je dobila status kandidatke leta 2014. Foto: Reuters

Pogajalska okvira, ki določata, kako bosta državi v svojo nacionalno zakonodajo prenesli pravni red EU-ja, so potrdili stalni predstavniki držav članic pri EU-ju, je sporočil češki premier Petr Fiala.

Vendar je to šele formalni začetek, dejansko pa naj bi se pogajanja o včlanitvi Severne Makedonije začela šele po vpisu bolgarske manjšine v njeno ustavo in sprejetju še nekaterih zahtev uradne Sofije.

Pravni red Unije je razdeljen na več kot 30 poglavij, ki so v skladu z novo metodologijo pogajanj razdeljena v šest tematskih sklopov.

Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Ob nezadostnem napredku možna ustavitev postopka

Če bosta državi naredili zadosten napredek pri prednostnih reformah, jima bo omogočena pospešena integracija v posamezne politike ali na trg EU-ja in krepitev finančnih sredstev, piše v okvirih.

Na drugi strani pa bo lahko "resna ali dolgotrajna stagnacija ali nazadovanje pri uvajanju reform" privedla tudi do ustavitve ali reverzibilnosti postopka. Med mogočimi ukrepi je tudi zmanjšanje predpristopne finančne pomoči.

Ohranjanje dobrososedskih odnosov

Obe državi bosta v skladu s pogajalskim okvirom obvezani tudi ohranjati dobrososedske odnose. Pri Severni Makedoniji je v okviru poudarjen prespanski sporazum z Grčijo, v skladu s katerim je Makedonija svoje ime spremenila v Severna Makedonija. Omenjen pa je tudi dogovor o dobrososedskih odnosih z Bolgarijo iz leta 2017.

Bolgarija je sicer danes na zasedanju stalnih predstavnikov članic pri EU-ju podala izjavo, v kateri je poudarila, da se kakršnega koli zapisa o uradnem jeziku v uradnih ali neuradnih dokumentih EU-ja in njenih institucij "ne sme razumeti kot bolgarskega priznanje 'makedonskega jezika'".

Skopje in Tirana bosta tako po letih čakanja vendarle začela pogajanja o vstopu v EU.

Severna Makedonija ima status kandidatke za članstvo že vse od leta 2005, Albanija pa od leta 2014. V zadnjih letih je začetek najprej preprečila Grčija, ki je zahtevala, da Severna Makedonija spremeni ime. Bolgarija pa je blokado odpravila v teh dneh, potem ko je Skopje privolilo v vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. To bodo morale makedonske oblasti še uresničiti.