Nicola Sturgeon Londonu očita, da ne upošteva stališča drugače razmišljajočih. Foto: EPA
Nicola Sturgeon Londonu očita, da ne upošteva stališča drugače razmišljajočih. Foto: EPA
Boris Johnson
Boris Johnson se je znašel pod plazom kritik, ko se je izkazalo, da je le dva dni, preden se je opredelil za brexit, napisal besedilo, v katerem se je zavzel za obstanek Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: EPA

prihodnji teden objavila osnutek zakona o referendumu o samostojnosti Škotske, je šla zdaj še korak dlje: nov referendum bo najverjetneje še pred letom 2020.

"Menim, da je to zelo verjetno glede na razmere, v katerih smo," je dejala za televizijo ITV na vprašanje, ali bo novi referendum pred letom 2020. Kot je pojasnila, je možnosti za nov referendum o samostojnosti zdaj dejansko več kot tik po izglasovanju brexita.

Ob tem je poudarila, da bo v prihodnjih tednih nadaljevala prizadevanja za predlog, ki bi omogočil Škotski, da ostane znotraj EU-ja in hkrati del Združenega kraljestva. Ustavni strokovnjaki sicer pravijo, da je takšen predlog "nemogoč".

V svojem nastopu se je dotaknila tudi stališč britanske premierke Therese May. Po njeni oceni je to, da Mayeva ne želi deliti svojega pogajalskega položaja glede brexita z javnostjo ali spodnjim domom, "nevzdržno in odkrito rečeno nesprejemljivo". "Kampanja za odhod je temeljila na vrnitvi nadzora nazaj (op. britanskim oblastem), zdaj pa je spodnjemu domu in širši javnosti skorajda rečeno, naj se ukvarjata s svojimi stvarmi. Mislim, da smo pretekli teden v predstavniškem domu videli, da takšen pristop ne žanje podpore," je bila kritična.

Premierki naj bi se sešli prihodnji teden, ob tem pa bo škotska političarka najverjetneje opomnila sogovornico, da je čas, da tudi v praksi pokaže, da misli resno glede upoštevanja škotskega glasu. Kot je znano, so Škoti z veliko večino glasovali za obstanek v EU-ju.

V ločenem intervjuju za BBC je poudarila, da se bo zavzemala, da se sliši glas Škotske. "Mislim, da ni prav, da Škotsko "izvlečejo" iz EU-ja, z enotnega trga, kar bi lahko morebiti privedlo do uničujočih posledic, saj nismo glasovali za to." Na vprašanje, ali bo umaknila predlog o referendumu, če bo London prisluhnil škotskim predlogom in bo izvedena mehkejša različica brexita, pa ni podala jasnega odgovora.

Johnson le ni bil tako velik zagovornik brexita
Ostrih kritik pa je v zadnjih dneh znova deležen britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je bil v času kampanje eden najvidnejših zagovornikov odhoda Velike Britanije iz EU-ja. Sunday Times je pred dnevi objavil njegovo neobjavljeno kolumno iz februarja, ki razkriva, da je v bistvu podpiral obstanek države v EU-ju, čemur je sledil plaz obtožb, da je dvoličnež. "Članarina se zdi relativno majhna, če upoštevamo ves tisti dostop (op. do svetovnih trgov). Zakaj smo tako odločeni, da temu obrnemo hrbet?" je zapisal v članku le dva dni, preden je razkril, da bo podpiral kampanjo za brexit. Besedilo je napisal hkrati kot članek, v katerem je podprl brexit, ki pa je bil objavljen v Telegraphu. V neobjavljenem besedilu je pozval, da utegne brexit povzročiti ekonomski šok in privesti do škotske neodvisnosti ter ruske agresije, obstanek v EU-ju pa bi bil "darilo oz. usluga za svet in Evropo".

Johnson je sicer že prej priznal, da je napisal tekst, v katerem se je zavzel za obstanek, vendar pa do zdaj ni bilo znano, kaj točno je v njem zapisal. To je zdaj v knjigi All Out War razkril politični urednik Sunday Timesa Tim Shipman. Johnson je v svojo obrambo dejal, da je, tako kot veliko ljudi, nekaj časa okleval, katero možnost bo podprl. "Napisal sem dolg članek, v katerem sem obširno napisal, zakaj sem za odhod iz EU-ja. Potem pa sem pomislil sam pri sebi, da vidim, ali lahko napišem tudi alternativni scenarij, in tako sem napisal napol parodični članek, ki je skrivnostno našel svojo pot do objave v današnjem časopisu. Mislim, da sem ga mogoče poslal prijatelju, skupaj s člankom za izstop, in bilo je jasno, katera možnost je pravilna."

Do njegove poteze so kritični številni, poroča BBC. Član Liberalnih demokratov Tom Brake je dejal, da je to "potrdilo sume številnih, da je Johnson svojo kariero postavil pred interese svoje države". Nekdanji namestnik premierja Nick Clegg, ki je prav tako podpiral obstanek Velike Britanije v državi, ocenjuje, da so "Johnson in drugi oportunisti, ki so podprli brexit, med kampanjo lagali Britancem glede gospodarskih posledic izstopa".