Škoti so na referendumu leta 2014 glasovali proti samostojnosti. Foto: Reuters
Škoti so na referendumu leta 2014 glasovali proti samostojnosti. Foto: Reuters

"Danes lahko potrdim, da bo referendum o samostojnosti prihodnji teden objavljen za razpravo," je na letnem kongresu Škotske nacionalne stranke povedala Sturgeonova.

"Odločena sem, da bo imela Škotska možnost ponovno pretehtati vprašanje samostojnosti in da bo to lahko storila pred izstopom Velike Britanije iz EU-ja, če bo to nujno za zaščito naših interesov," je dodala. Napovedala je tudi, da bo Škotska objavila predloge za obstoj znotraj mehanizma evropskega enotnega trga.

"Škotska se ni odločila za to stanje. Vaša stranka nas je pripeljala sem. Leta 2014 ste dejali, da je Škotska enakopravna partnerica v Združenem kraljestvu. Prišel je trenutek, da to dokažete," je dejala Sturgeonova, pri čemer je imela v mislih britansko premierko Thereso May.

Kot je pojasnila, bodo predlogi vključevali prevzem pristojnosti, ki jih ima trenutno EU in ki se nanaša nanje, ter pridobitev dodatnih pooblastil od Londona. To sta med drugim pristojnost sklepanja mednarodnih dogovorov in urejanje priseljenske politike. "Če nam ne morete ali nočete dovoliti zaščititi naše interese v Združenem kraljestvu, bo imela Škotska pravico znova odločiti, ali želi ubrati drugačno pot," je še poudarila Sturgeonova.

V javnomnenjskih raziskavah tesna večina Škotov podpira obstoj Škotske v Veliki Britaniji, čeprav številni niso navdušeni nad izstopom Otoka iz EU-ja, saj je Škotska glasovala za obstanek Velike Britanije v povezavi.