Theresa May si je za svojo prvo službeno pot izbrala Škotsko. Foto: Reuters
Theresa May si je za svojo prvo službeno pot izbrala Škotsko. Foto: Reuters
Prvo srečanje premierk. Foto: Reuters

Čeprav je Velika Britanija glasovala za izstop iz EU-ja z 52 odstotki proti 48, so Škotska, Severna Irska in London prepričljivo glasovali za obstanek v Uniji.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je na obisku v Edinburgu dejala, da se bo še naprej trudila, da Škotska ostane v EU-ju, pri čemer ni izključila niti drugega referenduma o neodvisnosti.

Mayeva je po srečanju s Sturgeonovo sporočila, da ne bo formalno začela procesa izstopa iz EU-ja, dokler ne bo "usklajenega britanskega pristopa" do pogajanj.

"Škotska je zame zelo pomembna. Ko sem stala v sredo na stopnicah Downing Streeta, sem bila povsem jasna, da verjamem v Združeno kraljestvo," je povedala. "Pravkar sem imela odlično srečanje s škotsko prvo ministrico - zelo pozitivno in konstruktivno srečanje. Pripravljena sem prisluhniti različnim možnostim in v pogovoru s prvo ministrico sem bila zelo jasna, da si želim, da bi škotska vlada polno sodelovala v pogovorih."

Poudarila je še, da je že povedala, da 50. člena ne bo sprožila, "dokler ne bom ugotovila, da imamo britanski pristop in cilje za pogajanja". Pred tem je dejala, da na svoj prvi obisk po sredinem imenovanju za premierko prihaja na Škotsko, da bi pokazala svojo zavezanost ohranitvi posebne zveze s Škotsko, ki traja že stoletja. Kot je dejala, z vsem srcem verjame v "Združeno kraljestvo - dragocene vezi med Anglijo, Škotsko, Walesom in Severno Irsko".

Škoti vztrajajo pri obstanku v EU-ju
Škoti so na referendumu 23. junija v nasprotju z večino Britancev v veliki meri glasovali za obstanek Otoka v EU-ju. Referendumska odločitev za brexit je nato na Škotskem obudila pozive k novemu referendumu o neodvisnosti Škotske, potem ko so jo tamkajšnji volivci leta 2014 zavrnili. Sturgeonova, ki grozi z organizacijo omenjenega referenduma, če ne bodo upoštevani škotski interesi, je vzpostavila tudi skupino pravnih, gospodarskih in diplomatskih strokovnjakov za svetovanje, kako bi "zagotovila odnose Škotske z EU-jem".

Po pogovoru z Mayevo je Sturgeonova pozdravila njeno odločitev za obisk in pogovor označila za konstruktiven. Dodala je, da je bila v pogovoru zelo jasna, da morajo biti ohranjeni interesi Škotske in da želi preučiti vse možnosti, da se to zgodi.