Ko bo Evropska komisija prejela pismo, bo imela tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško in prevzela zadeve v svoje roke. Foto: AP
Ko bo Evropska komisija prejela pismo, bo imela tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško in prevzela zadeve v svoje roke. Foto: AP
Peterle in Vajgl o uresničitvi odločitve arbitraže
Slovenija komisiji izročila pismo zaradi arbitraže

Slovenski veleposlanik pri EU-ju Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola. S predajo tega pisma, posredovanega na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, je začel formalno teči tudi trimesečni rok, da se komisija odloči, ali bo primer prevzela sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Kršitve evropskega prava
Vsebina pisma je sicer zaupne narave. Po do zdaj razkritih informacijah naj bi vsebovalo konkretne kršitve evropskega prava, ki se dogajajo zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami presegalo sto strani. Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobil POP TV, pismo oziroma tožba temelji na štirih točkah in sicer Hrvaški očita nespoštovanje mednarodnega prava, prava EU ter schengenske in skupne ribiške zakonodaje.

Pismo so prejšnji četrtek na zaprti seji soglasno podprli tudi člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Cerar je takrat povedal, da so pismo skupaj z zunanjim ministrstvom pripravljali ugledni visoko usposobljeni domači in tuji pravni strokovnjaki. "Gre za pismo, ki je tudi pravno zelo dobro domišljeno," je dodal.

Slovenija nima podlage za postopek proti Hrvaški
Hrvaška diplomacija se je takoj odzvala na pismo, ki ga je Slovenija predala Evropski komisiji. Hrvaško zunanje ministrstvo je namreč objavilo, da Slovenija nima ne podlage ne razlogov za sprožitev kakršnega koli postopka proti Hrvaški na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, zaradi domnevne kršitve evropske zakonodaje glede zavračanja arbitražne sodbe o meji. Ponovili so, da bodo znali odgovoriti na slovensko tožbo. Hrvaški premier Andrej Plenković je namreč že pred dvema mesecema dejal, da "Hrvaška ne krši niti enega elementa pravnega redu EU" in dodal: "Če bo Slovenija šla po tej poti, bomo znali odgovoriti."

Evropska komisija ponavlja, da je pripravljena posredovati
V Evropski komisiji so potrdili, da so danes prejeli pismo Slovenije v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, in sporočili, da ga bodo preučili. To je pravni spor med članicama na podlagi člena 259 pogodbe EU, so dejali in ponovili, da je komisija pripravljena posredovati, tako kot so to storili v primeru Almaraz med Španijo in Portugalsko.

Ob tem so spomnili, da je kolegij o zadevi razpravljal 4. julija in 20. decembra lani ter da je njihovo stališče o arbitražni razsodbi dobro znano. Glede nadaljnjega procesa v komisiji navajajo člen 259, ki po njihovem mnenju zelo jasno opredeljuje nadaljnje korake, vključno z možnostjo, da se vpleteni strani ustno in pisno izrečeta.

Peterle in Vajgl o uresničitvi odločitve arbitraže
Slovenija komisiji izročila pismo zaradi arbitraže