Slovenija
Odbor je soglasno podprl pismo Bruslju z elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je dejal, da je "pismo pravno izredno dobro premišljeno". Foto: Reuters

Podprli osnutek pisma v Bruselj zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitraže

Bo Evropska komisija sprožila postopek zoper Hrvaško?
8. marec 2018 ob 19:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ-jev odbor za zunanjo politiko je soglasno podprl osnutek pisma z elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, ki ga bo vlada poslala Evropski komisiji (EK).

"Zelo me veseli, da ohranjamo enotnost v tem pogledu," je v izjavi za medije povedal premier Miro Cerar. Razprava na odboru je bila po njegovih besedah zelo konstruktivna, skupaj s poslanci so natančno pregledali vsebino pisma in nastavek za morebitno tožbo proti Hrvaški.

Vsebine pisma ni želel komentirati, saj gre za zaupno gradivo, je pa povedal, da so ga skupaj s pristojnim ministrstvom pripravljali ugledni visoko usposobljeni domači in tuji pravni strokovnjaki. "Gre za pismo, ki je tudi pravno zelo dobro domišljeno," je zatrdil.

Cerar je napovedal, da bo vlada na seji prihodnji teden dokončno potrdila pismo in ga poslala Evropski komisiji. Kot je dodal, bodo na vladi hkrati sprejeli sklep, da bo slovenska vlada v primeru, če komisija v treh mesecih na pismo ne bo odgovorila oz. če ne bo odgovorila v smeri pritiska na Hrvaško za implementacijo arbitražne razsodbe, vložila ustrezna pravna sredstva pred Sodiščem EU-ja v Luxembourgu.

Zaveza k vložitvi tožbe
Vlada bo ta sklep sprejela, ker bo treba tožbo, če bo ta potrebna, vložiti v času, ko se bodo zelo približale volitve ali pa bodo volitve že mimo, je še pojasnil premier. "Zato bomo prihodnji teden na vladi sprejeli sklep, ki bo vlado v kateri koli sestavi in kadar koli zavezal k temu, da to tožbo vloži," je sklenil.

"Zdaj ko je vlada opolnomočena, deluje v polni sestavi in ima za to podporo pristojnega odbora DZ-ja, je to smiselno narediti, da potem ne bo dvomov, da je ta tožba popolnoma legitimna," je še dejal Cerar.

Vsebina pisma sicer ni znana, bo pa Slovenija v njem predstavila konkretne kršitve evropskega prava, do katerih prihaja zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama. Ko Evropska komisija prejme pismo, ima za odgovor tri mesece časa. Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer pa bo Slovenija postopke nadaljevala sama.

VIDEO
OZP podprl osnutek pisma Bruslju
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 08.03.2018 ob 20:09
Hrvaška seveda je stranka v postopku, saj EU ne podpira "ne priznajem ovaj sud i sudbu"
Vsaj tako naj bi bilo.....
Po tem pismu pa bomo videli odločitev in tedaj bo jasno, če EU zagovarja balkanske ali EU metode spoštovanja prava.

Odstop od AS?!
Nikakor ne, saj to je bil po desetletjih najmanjši skupni imenovalec med Slovenijo in Hrvaško
peacebok
# 08.03.2018 ob 21:20
Kar počasi, pravo je na naši strani
Evening News
# 08.03.2018 ob 21:58
Edino orožje proti Hrvaški so pravni ukrepi... Se požvižgajo na dogovore, upoštevajo le tiste sodbe ki jim paše, ko so v krizi pa le nase misijo in se sploh požvižgajo na vse norme.

Vse to je dokazano s primeri že večkrat. Torej - ko se bomo naslednjič z njimi karkoli pogajali, se določi najprej kako se bo reševal spor, če bo "slučajno" do njega prišlo. Tudi če se kaj lahko z njimi dogovorimo, ena ptica ne pomeni pomladi. Žal.

Če pa se greš s Hrvati "na nož" ti pa vrnejo z istimi sredstvi, po možnosti z obrestmi. To imajo v krvi in komaj čakajo, če se lahko z kom bockajo, ker jih to drži pokonci in zmaguje na volitvah. Pri njih so izak za vse krivi tujci, najprej Srbi, potem smo pa že in in Bošnjaki. revanšisti in nacionalisti, pač žal. Saj so svetle izjeme, ampak kot skupina pa žal delujejo tako.
peacebok
# 08.03.2018 ob 21:31
Važno je da stopimo skupaj, ne pa da si mečemo polena pod noge
OMNIC
# 08.03.2018 ob 20:20
Ne razumem, zakaj mora EK tri mesece (3) čežaniti naše pismo. Ali ni dovolj kakšen mesec? Saj se že vse skupaj vleče kot čreva.
Kiklop
# 08.03.2018 ob 21:03
Počasi ljudje... se žaba zakolje.
Homer.
# 09.03.2018 ob 10:18
@apollo11
Hrvaška politika boljša?
Po agresivnosti zagotovo, po spoštovanju dogovorov, pa je bližje Turčiji kot EU.
Imajo en plus, ki pa pravzaprav nima veliko zveze z njihovo politiko. Za ZDA so strateško veliko bolj pomembni, kot mikroskopska Slovenija. Zato Hrvaški odpuščajo vse grehe.....

Pa vendar......
Na to pismo bo morala EU zavzeti neko jasno pravno stališče.
Če pa ne bo pravno, potem pa res ne vem kaj delamo v EU......
Homer.
# 09.03.2018 ob 07:55
@enix
# 08.03.2018 ob 20:21
Homer@
EU je dvignila roke od tega primera, ne vem kje živite..
--------------------------------------------
Do sedaj ni bilo nikjer nobenega uradnega stališča, temveč zgolj izjave Junkerja v "polzadetem stanju"
Lupo
# 08.03.2018 ob 20:42
Prej bodo Makedonci povlekli mejo v Ohridskem jezeru, kot te budale v Piranskem zalivu!
friks
# 09.03.2018 ob 12:49
Pa še kako je Hrvaška stranka v postopku.

Na arbitražnem sporazumu, kjer jasno piše, da se z njim v naprej strinjajo in da soglašajo in se zavedajo, da je dokončen, so vsi potrebni podpisi hrvaške oblasti.

Enostranski odstop po tem sporazumu ni možen. Ker je bil postopek uradno zaključen in odločba uradno izdana je zadeva pravno čista. In zato je popolnoma prav, da se jo uveljavlja preko pravnih postopkov na ustreznih instancah.

Evropa pa formalno ne more reči, da je zadeva zaključena, ker bi s tem direktno zanikali vladavino prava na kateri stoji in lahko pade vse ostalo.
obelix complicus
# 09.03.2018 ob 10:06
Soglasno? .. A tudi tak čudež se lahko zgodi v slovenskem DZ?
veza
# 09.03.2018 ob 05:28
Pogrešam stalno ponavljanje izraza arbitraža, z naše strani, na vseh EU nivojih in zakaj ne vklučijo v to dogajanje tudi Švedske, ki je sopotpisnica AS in sodnikov, ki so razsojali.
Gotovo imajo neko mnenje o sedanjem dogajanju, ko HRV zavračajo odločitev, saj so menda še živi.
veza
# 09.03.2018 ob 05:24
Erjavec je forsiral, da bi mejo na morju začeli izvajati takoj, ne po določbi AS, da se implementacija izvrši v šestih mesecih.
Sama sreča, da ga Cerar ni poslušal, sicer bi imeli HRV vse razloge, da nas kontra obtožijo, da smo kršili AS in bi potem mi nasankali.
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 00:22
enix
# 08.03.2018 ob 19:37
Prijavi neprimerno vsebino
hrvaška že dolgo ni stranka v postopku, po mojem se zaletavamo v steno, edina logična poteza je da odstopimo tudi mi od AS.


To bi lahko rekel vsak, ki bi se znašel na sodišču in sodba nebi šla njemu v prid. Mi se ne zaletavamo v steno, ampak se držimo tistega, kar smo podpisali. Hrvati se sprenevedajo in "tunkajo" glavo v pesek, kot da se ni nič zgodilo, ampak v EU so pa vseeno prišli?
Homer.
# 09.03.2018 ob 10:49
@apollo11
Hrvati so se med vojno prodali Američanom za orožje in podporo.
Mi smo in še vedno imamo dobre odnose z vsemi. ne nazadnje smo imeli v Sloveniji srečanje obeh predsednikov, gostili pa smo ene in druge. Nimamo si kaj očitati.
Če bi pa ti bil rad komu hlapec pa izvoli, ampak samo v svojem imenu!
Homer.
# 09.03.2018 ob 10:44
@obelix complicus
Tisti koridor pomeni kar veliko.
Je mnogo več, kot če ga nimamo, seveda pa ni enako teritorjalnemu morju.
Zagotavlja nenadzorovan prehod ladij (tudi vojaških), nimamo pa pravico ekonomskega izkoriščanja tega dela morja. Lahko celo polagamo kable po dnu, čeprav ne vidim zakaj bi jih.

Ne vem o kakšnih velikih km2 govoriš.....
Poglej:
Cela štala je bila s temi tremi hišami (vključno z Jorasovo) v Sečovljah.
In mediji so naredili velik mit o ukradeni zemlji.
Od kar pomnim, so vse dokumente v zvezi s temi parcelami dobili od Hrvaške. Tudi Joras je zaprosil za gradbeno dovoljenje Hrvate. Kataster za ta del je bil nekje v 50ih letih (se ne spomnim natančno) prenesen Hrvatom. Torej ta del "de jure" ni slovenski, čeprav so tam bile na hišah slovenske številke, napeljana elektrika iz Slovenije, poštar je nosil pošto iz Slovenije, ........

Tudi moj kolega se je pred leti zanimal za neko parcelo na tistem področju in je moral na Hrvaško.
Torej nehajmo enkrat z miti, ki nimajo nobene zveze z dejanskim stanjem

To, da so nekateri mislili, da je neka parcela v Sloveniji, pa še ne pomeni dejansko stanje.
Enako velja seveda tudi za drugo stran!
In druga stran je ustvarila neki mit o meji na sredinski črti, ki pa je nikoli ni bilo......... in požiga hrvaške ribiče v tem mitu in vzpodbuja k ustvarjanju konflikta. Pa je sam ribolov rešljiv 5 minutah saj imamo SOPS, ki ga je treba samo iz papirja spraviti v realnost.......
Mirko Tipka
# 09.03.2018 ob 09:26
haha... spet so vrgli kost za glodat.... v resnici pa se vse odvija, tako kot se mora
@twwwter
# 08.03.2018 ob 22:39
Če Hrvaška ni stranka v postopku, potem lahko mirno odplujemo do savudrijske obale, mar ne?
politik kritik
# 08.03.2018 ob 22:15
Odzivi Slovenskih politikov na Hrvaške težave močno spominjajo na odzive Evropskih politikov na odločitve Trumpa....
apollo11
# 09.03.2018 ob 14:12
@Homer

Pa kakšne neumnosti ti pišeš. Zakaj bi bil hlapec komurkoli?? daj opusti to svojo arhaično revolucionarno retoriko. Smo v 2018, govorimo o mednarodnih odnosih in mednarodni politiki.

Ne sprenevedaj se, da imamo dobre odnose z vsemi. Veliko bližje smo Rusiji, čisto po nepotrebnem. Ko smo gostili vrh ZDA - Rusija je bila to ena druga Slovenija, bil je šef Drnovšek, ki se je zavedal, da je za nas bistveno da imamo odlične odnose z ZDA. Ta današnja Slovenija je čisto drugačna, veliko bolj proruska. Erjavec je bil 13 krat v Moskvi, nikoli v Washingtonu. Kdaj se je nazadnje kakšen naš politik sestal z ameriškim predsednikom ali državnim sekretarjem. Nimamo nobenih šans, da pridem blizu.

Mi lahko furamo prorusko zunanjo politiko, sam ne se potem čudit in jokat, ko na Zahodu nobene zadeve ne spravimo več skozi in smo čisto brez zaveznikov. Naša proruska politika je samo voda na mlin hrvaški politiki. Oni točno vedo, da dokler mi gledamo v Moskvo, lahko oni delajo kar želijo.
apollo11
# 09.03.2018 ob 10:36
@Homer

Od kdaj so pa zdaj ZDA pomembne??? Naša politika ne misli tako, mi stavimo na Ruse in Palestino.

Hrvati so zavzeli in imajo vseskozi jasno pro zahodno držo, mi pa smo bolj proruski. Seveda na tak način nimamo nobenih šans proti Hrvatom.

Odgovor EU pa vsi vemo kakšen bo. Diplomatski in poziv na medsebojni dialog in dogovor. EU pa Hrvaške seveda ne bo tožila pred sodiščem EU, to je vendar jasno. Prenehajmo že biti naivni.
obelix complicus
# 09.03.2018 ob 10:13
Čeprav ... Hrvatov ne razumem najbolje ... prav oni so z arbitražno sodbo pridobili veliko več, kot mi. Arbitraža ni bila samo o piranskem zalivu ...in skoraj povsod na kopenskem delu meje so Hrvati profitirali.
Arbitražno sodbo bi morali po vsej logiki pravzaprav zavračati mi, navdušeni pa biti Hrvati.
Res ne razumem zadovoljstva v Sloveniji nad arbitražno sodbo. Za koridor na morju (ki kot tak ne pomeni prav nič) smo izgubili kar precej kvadratnih kilometrov ozemlja drugje.
Don Redshield
# 09.03.2018 ob 09:37
Delo slovenske diplomacije bo verjetno v vseh učbenikih diplomatskih šol kot praksa, ki v diplomaciji ni zaželjena. Verjetno bodo to negativno prakso poimenovali po Karlu Erjavcu, ki je že tako amatersko diplomacijo spravil na raven Jerry Springer showa. Erjavčev sindrom.
Zato smo redne "mušterije" hrvaške in tudi drugih diplomacij.
AusSlovenc
# 09.03.2018 ob 07:14
Ni problem, poleti zaprt mejo, pa bo tako kot Pahor reče; kak fantastičen dan, so what
leond
# 09.03.2018 ob 00:00
Naj nekdo tem našim pove, da smo Bruslju in Berlinu Slovenci dobri le kot dobri potrošniki. Vse ostalo, kar se tiče nas, obravnavajo uradniki, ki opravljajo študentsko prakso.
Ramus
# 08.03.2018 ob 21:23
Ugotovili boste, da "pravni red" ne obstaja za majhne,....
apollo11
# 09.03.2018 ob 08:57
Do sedaj ni bilo nikjer nobenega uradnega stališča, temveč zgolj izjave Junkerja v "polzadetem stanju"

Res je, ni jih bilo. Ampak diplomacija ima svojo govorico, mislim da so nam že davno skanalizirali ,da za EU to ni prioriteta in da se s tem ne bodo ukvarjali, naj se državi zmenita.

Tudi moment ni na naši strani, čez 3 mesece bo že eno leto od objave arbitraže.In kaj se je zgodilo? Izgleda kot da se z arbitražo ukvarjamo še samo mi sami. Hrvaška je zdržala začetni pritisk in nevtralizirala stanje.

Bom rekel samo tako, hrvaška zunanja politika in njihova diplomacija je veliko boljša in uspešnejša kot naša. Če bi bilo obratno stanje v arbitraži, sem prepričan, da bi nas zlomili in ne bi zdržali.
ADN
# 09.03.2018 ob 08:38
Ne bit naivni politikom na obeh straneh paše, da se mejno vprašanje ne reši. Zdej bo to spet glavna tema volitev, drugače bi morali celo spravit skupi kak smiseln program, ki ga kot vsi vemo v Sloveniji še nihče ni, ker oni razumejo program kot spisek želja.
firtoh
# 09.03.2018 ob 00:14
A ga še niso poslali?
Ne vem sicer zakaj pismo,ko bi lahko bila že tožba
Gastrbajtr
# 08.03.2018 ob 23:40
Hrvati se že tresejo.
Lekadol
# 08.03.2018 ob 21:12
Lupo
Tocno tako..niso bili in ne bodo sposobni ti enocelicarji ...skoda besed
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 20:11
Waw. Osnutek so potrdili. Mogoče bodo še pred iztekom mandata uspeli potrditi uvodni odstavek.
enix
# 09.03.2018 ob 08:41
Mejni spor in uveljavitev arbitražne odločbe je komentiral tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki pa je glede vprašanja zavzel nevtralno držo. Poudaril je, da je naloga evropske komisije državama pomagati najti ustrezno rešitev. Pri tem, je dodal, se komisija ne postavlja ne na stran Slovenije, ne na stran Hrvaške.
Juncker je sicer pohvalil Hrvaško in jo označil za primer korektnega obnašanja, vse odkar je vstopila v EU. Država je po njegovih besedah pokazala, da svoje obveze do Unije jemlje resno. »Danes je vzor za mnoge države in to pozdravljam,« je dodal.

Ne misliti, da bo stališče sodišča drugačno, politika in sodstvo sta enako spanje!
POIVRE
# 08.03.2018 ob 20:53
Grozljivo, saj vemo, da je Erjavec oseba napačnih odločitev, ki preprosto ne razume sveta okrog sebe in če Erjavec reče »da« bi poslanci morali reči »ne«, če pa Erjavec reče »ne«, cel parlament z opozicijo vred mora reči »da«. Ta tožba je napaka! Hrvaško moramo izsiljevati.
Srečni Luka
# 08.03.2018 ob 20:29
Skupaj z arbitražo gre ta vlada v zgodovino katastrof!
enix
# 09.03.2018 ob 06:19
hrvati so AS zaprli, se ve kdaj, naše trenutno soliranje je pravno gledano passe
enix
# 08.03.2018 ob 20:21
Homer@
EU je dvignila roke od tega primera, ne vem kje živite..
enix
# 08.03.2018 ob 19:37
hrvaška že dolgo ni stranka v postopku, po mojem se zaletavamo v steno, edina logična poteza je da odstopimo tudi mi od AS.
Kazalo