Dimitrij Rupel se o svojem statusu na ministrstvu še dogovarja. Foto: EPA
Dimitrij Rupel se o svojem statusu na ministrstvu še dogovarja. Foto: EPA

Rupel, ki je slovensko-hrvaške odnose komentiral ob robu volilnega kongresa SDS-a, je dejal še, da slovenska stran preslabo lobira za naše interese. Medtem ko je Hrvaška zelo združena okoli svojega odnosa do Slovenije, se mi preveč prepiramo med sabo. Dodal je, da si želi, da bi Slovenci oblikovali skupno stališče. Po njegovih besedah bi morali v Bruslju sicer bolj upoštevati stališča naše države, saj je Slovenija že članica EU-ja, Hrvaška pa ne.

Rupel se prav v teh dneh z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem dogovarja o svojem statusu na ministrstvu, je še poročal Radio Slovenija.

Jandroković brez komentarja na slovensko stališče
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković medtem ni želel komentirati slovenskih stališč glede Rehnovega predloga, saj čaka, kot je dejal, uradni odziv ter naslednji sestanek v Bruslju. Prav tako ni želel ugibati, kaj bi se zgodilo, če bi slovenska stran predlog zavrnila: "Predlog je dobra osnova in treba ga je sprejeti. Ni razloga za blokado in pristopna pogajanja je treba čim prej deblokirati," je dejal.

Prav tako napovedi iz Ljubljane, da bo predlog v sedanji obliki zavrnjen, ni želel komentirati vodja delegacije Evropske komisije v Zagrebu Vincent Degert, ki se je na Hrvaškem udeležil slovesnosti ob dnevu Evrope.

Hrvaški sabor je predlog Ollija Rehna v petek že podprl, v Sloveniji pa bodo predstavniki parlamentarnih strank o njem spet razpravljali v torek. Premier Borut Pahor je že napovedal, da bo Slovenija predstavila nekatera dopolnila k predlogu.

E. S.