Šlo naj bi za največji izgon ruskih diplomatov do zdaj. Foto: Reuters
Šlo naj bi za največji izgon ruskih diplomatov do zdaj. Foto: Reuters
Ruska zastava
Rusija napoveduje protiukrepe. Foto: Reuters
Rusko veleposlaništvo v Rigi
ZDA in več evropskih držav bo izgnalo ruske diplomate. Foto: Reuters
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Tusk je dejal, da gre za skupen odziv članic Unije na dejanja Rusije. Foto: Reuters

Nemčija, Francija in Poljska so vsaka napovedale izgon štirih ruskih diplomatov. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, med drugimi državami pa so se ukrepu pridružile tudi baltske države, Litva (izgon treh diplomatov), Latvija in Estonija (izgon po enega diplomata). Tri diplomate bo izgnala Češka, po dva Nizozemska in Španija, po enega pa Finska, Švedska, Norveška, Hrvaška in Madžarska.

Po poročanju BBC-ja gre za koordiniran odziv, v katerem naj bi bilo izgnanih več kot 100 ruskih diplomatov. Za izgon ruskih diplomatov se je odločilo skupaj 16 članic Unije. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je to "neposredna posledica odločitve Evropskega sveta prejšnji teden, da se skupaj odzovemo na dejanja Rusije".

Britanska premierka Theresa May je prejšnji teden preostale voditelje članic EU-ja na vrhu v Bruslju pozvala k solidarnosti, temu pozivu pa se je za zdaj odzvala polovica članic. V Londonu so množični izgon ruskih diplomatov pozdravili. "Današnji izjemen mednarodni odziv naših zaveznikov je v zgodovini največji kolektivni izgon ruskih obveščevalcev in bo pomagal pri branjenju naše skupne varnosti," je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Boris Johnson.

Ruski diplomati bodo imeli za odhod šest do sedem dni časa. Njihovem izgonu se je pridružilo še več držav izven Unije, tudi Ukrajina. Kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bo moralo državo zapustiti 13 ruskih. Tudi Albanija bo izgnala dva ruska diplomata, za katera je albansko zunanje ministrstvo sporočilo, da njune dejavnosti niso v skladu z njunim diplomatskim statusom. V Tirani se sicer niso sklicevali na napad z živčnim strupom. Enega diplomata bo izgnala tudi Makedonija.

Slovenija ne načrtuje izgona
Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so nam sporočili, da je uradno stališče Slovenije za zdaj takšno, kot ga je ob nedavnem dvodnevnem zasedanju Evropskega sveta in vrha držav evroobmočja v Bruslju predstavil premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Med drugim je tako dejal, da "Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov oziroma podobnih ukrepov".

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je medtem v DZ-ju, kjer se je udeležil seje ustavne komisije DZ-ja, novinarjem povedal, da je še prezgodaj odgovoriti, kako bo ravnala Slovenija v primeru napada z živčnim strupom v Salisburyju v Veliki Britaniji 4. marca. "Mi se držimo stališča, ki je bilo sprejeto na Evropskem svetu, da je pač treba ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je povedal Erjavec. Po njegovih napovedih bo v četrtek to zadevo gotovo obravnavala vlada.

Tudi Avstrije in Slovaške ni med državami, ki bodo izgnale ruske diplomate.

Maas: Indici kažejo na Rusijo
Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da odločitve niso sprejeli zlahka. "Vendar dejstva in indici kažejo na Rusijo. Ruska vlada doslej ni odgovorila na nobeno izmed odprtih vprašanj in ni pokazala pripravljenosti, da bi odigrala konstruktivno vlogo pri razjasnitvi napada," je povedal Maas in dodal, da je izgon ruskih diplomatov "tudi znak solidarnosti z Veliko Britanijo".

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je opozoril, da je bil napad v Salisburyju "velika grožnja naši kolektivni varnosti in mednarodnemu pravu". Tudi Francija se je tem ukrepom pridružila "iz solidarnosti z našimi britanskimi partnerji".

Diplomate izganjajo tudi ZDA
Za izgon ruskih diplomatov so se odločile tudi ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih diplomatov, ki so obtoženi vohunjenja, in zaprtje ruskega konzulata v Seattlu, ker naj bi bil v središču vohunskih dejavnosti proti pristanišču za vojaške podmornice in letalskemu podjetju Boeing.

"ZDA so se za te ukrepe odločile skupaj z Natovimi zavezniki in partnerji po svetu kot odgovor na rusko uporabo vojaškega kemičnega orožja na tleh Združenega kraljestva, kar je bilo le zadnje v vrsti podobnih dejanj destabilizacije po svetu," je sporočila Bela hiša. Dodali so, da so ZDA zaradi tega zdaj varnejše, ker so ruske zmogljivosti za vohunjenje in tajne operacije, ki ogrožajo nacionalno varnost, zmanjšane.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert je Rusijo celo obtožila poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v angleškem Salisburyju, ki je ogrozil številna nedolžna življenja in resno poškodoval tri ljudi, vključno s policistom. "ZDA pozivajo Rusijo, naj sprejme odgovornost za svoja dejanja in pokaže svetu, da je kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov sposobna uresničevanja svojih mednarodnih zavez in odgovornosti za mednarodni mir in varnost," je še dejala Heather Nauert.

Po navedbah visokih predstavnikov ameriške administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 "znanih obveščevalcev" na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v naslednjih sedmih dneh, še poroča AFP.

Povračilni ukrep Moskve bo "simetričen"
Iz ruskega zunanjega ministrstva sporočajo, da bo njihov povračilni ukrep "simetričen". Med drugim bo Rusija izgnala najmanj 60 pripadnikov ameriškega diplomatskega osebja.

Pri izgonu ruskih diplomatov gre za odziv na napad z živčnim strupom na Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca, v katerega naj bi bila po navedbah Londona vpletena Moskva. Ta sicer vsakršno vpletenost v ta napad zanika.

16 članic EU-ja bo izgnalo ruske diplomate
Slovenija ne bo izgnala ruskih diplomatov
16 članic EU-ja bo izgnalo ruske diplomate
Slovenija ne bo izgnala ruskih diplomatov