Britanski zunanji minister Boris Johnson je obtožil Moskvo, da skladišči strup, ki je bil uporabljen v napadu. Foto: Reuters
Britanski zunanji minister Boris Johnson je obtožil Moskvo, da skladišči strup, ki je bil uporabljen v napadu. Foto: Reuters
Vladimir Putin je britanske obtožbe odločno zanikal. Foto: Reuters
Sergej Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Foto: Reuters
EU obsodila napad z živčnim plinom
Zunanji ministri v Bruslju tudi o napadu na Skripala

Kremelj tako od Londona zahteva, naj umakne napačne obtožbe glede napada na dvojnega agenta in njegovo hčer. Velika Britanija bi morala po mnenju Moskve predložiti dokaze za te trditve ali se opravičiti, poročajo tuje tiskovne agencije. "Slej kot prej bo treba odgovarjati za te obtožbe brez podlage. Ali se jih podpre s primernimi dokazi ali pa opraviči," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dodal ocenil, da konflikt z Londonom ne predstavlja splošnega poslabšanja odnosov z Zahodom.

Na namige o vpletenosti Rusije se je odzval tudi Vladimir Putin, ki je v nedeljo zvečer, potem ko je prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah, to odločno zavrnil. "Trditve, da bi si kdo v Rusiji dovolil storiti kaj takega pred volitvami in svetovnim prvenstvom v nogometu, so čenče, nesmisli in neumnosti," je povedal in izrazil pripravljenost Rusije sodelovati v preiskavi napada. Zatrdil je, da je Rusija uničila vse svoje kemično orožje.

London je okrivil Moskvo za zastrupitev Skripala in njegove hčerke. Uvedel je več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil Putin, kar je Moskva odločno zavrnila. Rusija je v soboto v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi. Zunanji ministri Evropske unije bodo v Bruslju predvidoma obsodili napad in izrazili solidarnost z Veliko Britanijo. Unija je pripravljena podpreti London, če bo zaprosil pomoč, pravijo viri.

Strup bodo preučili strokovnjaki OPWC-ja
Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPWC), ki ima sedež v Haagu na Nizozemskem, bodo vzeli vzorce živčnega strupa, uporabljenega v napadu, nato pa jih bodo preučili visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPWC. Rezultati analize naj bi bili znani čez približno dva tedna.

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da imajo informacije, ki kažejo, da je Rusija v zadnjih desetih letih razvijala živčne strupe in raziskovala načine izvajanja usmrtitev z njimi. Del tega programa sta bila tudi "razvoj in shranjevanje novičoka". Kot je za BBC zatrdil zunanji minister Boris Johnson, imajo za to "dejanske dokaze". Ob tem je dodal, da britanska vlada preučuje možnost sprejetja zakona, podobnega tistemu, ki so ga sprejeli po smrti odvetnika Sergeja Magnitskega v priporu v Rusiji leta 2009. Zakon so sprejeli leta 2012, z njim pa so kaznovali ruske uradnike, obtožene kršitev človekovih pravic. Zamrznili so jim premoženje in prepovedali izdajo vizumov zanje.

Evropska unija ostro obsoja napad
V Bruslju so o napadu na Skripala in njegovo hčer Julijo spregovorili tudi zunanji ministri Evropske unije, ki so poudarili, da Unija dogodek ostro obsoja in jemlje izjemno resno britansko oceno, da je za napad zelo verjetno odgovorna Rusija. Moskvo ob tem poziva k odgovorom na vprašanja, ki jih zastavljata Velika Britanija in mednarodna skupnost.

EU je šokiran zaradi uporabe živčnega strupa na evropskih tleh, kjer v minulih 70 letih ni bilo takšnih primerov, ter izpostavlja, da je vsakršna uporaba kemičnega orožja popolnoma nesprejemljiva in grožnja vsem. Ob tem izraža popolno solidarnost z Veliko Britanijo in ji obljublja podporo, tudi v prizadevanjih za to, da se odgovorne za ta zločin privede pred sodišče. Na vprašanje, ali načrtuje Unija zaradi tega napada nove sankcije proti Rusiji, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje poudarila, da bodo najprej prisluhnili britanskemu zunanjemu ministru Borisu Johnsonu.

Zastrupitev prek prezračevalnega sistema?
Nekdanjega ruskega agenta Skripala in njegovo hčer so našli 4. marca nezavestna na klopi v Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena s kemikalijo iz skupine živčnih strupov, poznanih pod imenom novičok. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici. V bolnišnici je zaradi strupa pristalo več deset ljudi. Skripal je delal kot ruski obveščevalec, nato so ga leta 1995 v Madridu na svojo stran pridobili Britanci. Leta 2004 so ga odkrili Rusi in pristal je v zaporu zaradi izdaje. V Veliko Britanijo se je vrnil v okviru izmenjave, ko so ZDA leta 2010 Moskvi vrnile deset aretiranih ruskih vohunov.

Novičok so napredni živčni strupi, ki jih je v 70. in 80. letih razvila Sovjetska zveza. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Glede na izjave prebežnikov naj bi ga med drugim izdelovali in testirali v Uzbekistanu. Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki prahu sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti. Policija napad obravnava kot poskus umora. Kot poroča ABC News, ki se izklicuje na vire, naj bi bila Skripal in njegova hči strupu izpostavljena prek prezračevalnega sistema avtomobila.

EU obsodila napad z živčnim plinom
Zunanji ministri v Bruslju tudi o napadu na Skripala