Moški snema rusko zastavo s poslopja konzulata ruskega veleposlaništva v Londonu. Foto: Reuters
Moški snema rusko zastavo s poslopja konzulata ruskega veleposlaništva v Londonu. Foto: Reuters
Theresa May
Mayeva je v nagovoru britanskega parlamenta poslancem povedala, da Rusija ni pojasnila, kako to, da je bil živčni strup uporabljen v Veliki Britaniji. Odgovor Moskve vidi kot "sarkazem, zaničevanje in kljubovanje". Foto: Reuters
Jeremy Corbyn
Vodja laburistov Jeremy Corbyn se je ostro odzval na besede Mayeve in vlado vprašal, kako se je odzvala na ruske zahteve po vzorcu živčnega strupa. Foto: Reuters
Donald Tusk
Predsednik Sveta EU-ja Donald Tusk je izrazil podporo Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Velika Britanija uvaja sankcije proti Rusiji

23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, ima en teden časa, da zapustijo Otok. V okviru prekinitve stikov je premierka preklicala tudi vabilo ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu na obisk v London. Poleg tega se člani britanske kraljeve družine in britanske vlade ne bodo udeležili svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo letos poleti v Rusiji.

Zamrznili bodo tudi vse rusko državno premoženje, za katero obstajajo dokazi, da bi bilo lahko uporabljeno za ogrožanje življenj ali lastnine britanskih državljanov ali prebivalcev. Okrepila bo tudi nadzor potnikov in blaga iz Rusije.

Mayeva je v nagovoru britanskega parlamenta poslancem povedala, da Rusija ni pojasnila, kako to, da je bil živčni strup uporabljen v Veliki Britaniji. Odgovor Moskve vidi kot "sarkazem, zaničevanje in kljubovanje". Dodala je, da ni mogoč drugačen sklep, kot da je za poskus umora Skripala in njegove hčere kriva Rusija.

Corbyn: Vlada bi morala sodelovati z OPCW-jem
Na seji parlamenta se je oglasil vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn in dejal, da bi morala vlada v primeru Skripala sodelovati z organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Premierko Mayevo je vprašal, kako se je vlada odzvala na ruske zahteve za vzorec živčnega strupa in kakšne informacije ima britanska vlada o njegovem izvoru.

Corbyn meni, da je treba z Rusijo ohraniti tesen dialog in državo pozvati, da razkrije vse podrobnosti svojega programa kemičnega orožja OPCW-ju. Nazadnje se je navezal na nedavno smrt še enega ruskega oporečnika Nikolaja Gluškova, nekdanjega sodelavca kritika Kremlja Borisa Berezovskega, ki jo sicer policija še preiskuje; in vlado vprašal, kakšna varnostna zagotovila lahko nudi ruskim državljanom v Veliki Britaniji, poroča Guardian.

Rusija napoveduje protiukrepe
Rusko zunanje ministrstvo je v odgovor britanski vladi sporočilo, da bodo kmalu sprejeli povračilne ukrepe. "Britanska vlada je izbrala konfrontacijo z Rusijo," so poudarili in dodal, da britanska dejanja "uničujejo temelje normalnega medvladnega dialoga med državama".

Moskva: London ne spoštuje mednarodne konvencije
Moskva vpletenost v napad zanika in trdi, da ji London uradne zahteve za pojasnila ni posredoval. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Rusija v skladu s konvencijo o kemičnem orožju pripravljena Londonu glede zastrupitve Skripala odgovoriti v desetih dneh, "če ji bo London uradno poslal zahtevo".

"Namesto da bi nam poslali zahtevo, Velika Britanija še naprej izvaja politični teater," je dejal in London obtožil nespoštovanja mednarodne konvencije o kemičnem orožju.

Britanska premierka je od Moskve zahtevala pojasnila v povezavi z napadom in ji postavila ultimat do torka zvečer. Rusija je že predtem dala jasno vedeti, da ne bo odgovorila na ultimat, dokler ne bo dobila vzorcev strupa, s katerim naj bi zastrupili Skripala.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov je še pred oznanilom Mayeve opozoril, da bodo ukrepom Londona sledili povračilni ukrepi Moskve. Za britanske obtožbe je dejal, da nimajo podlage v dejstvih.

Ruski poslanec Vladimir Džabarov je sporoči, da ne izključuje možnosti, da bo Rusija v povračilnih ukrepih izgnala 23 britanskih diplomatov iz Rusije, poroča ruska tiskovna agencija RIA.

Rusko veleposlaništvo obsoja "sovražno dejanje"
Rusko veleposlaništvo v Londonu je ukrepe proti Rusiji medtem označilo za "sovražno dejanje" in jih označilo za "nesprejemljive, neupravičene in kratkovidne". "Vsa odgovornost za poslabšanje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo je pri trenutnem političnem vodstvu Velike Britanije," je veleposlaništvo zapisalo na svoji spletni strani, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot so še sporočili, so britanske oblasti na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v Londonu Aleksandra Jakovenka in ga obvestile, da so 23 ruskih diplomatov razglasili za nezaželene osebe.

Varnostni svet ZN-a o zastrupitvi
Varnostni svet Združenih narodov bo na zahtevo Londona na nujni seji razpravljal o zastrupitvi Skripala in njegove hčerke. Velika Britanija bo na odprti seji, ki se bo začela ob 20. uri po srednjeevropskem času, članice Varnostnega sveta seznanila s podrobnostmi o živčnem strupu novičok.

Predsednik Sveta Evropske unije Donald Tusk je izrazil strinjanje z Londonom in dejal, da Moskva "najverjetneje stoji za zastrupitvijo". Na Twitterju je izrazil "polno solidarnost" z Mayevo ob "brutalnem napadu, ki ga je zelo verjetno spodbudila Moskva". Izrazil je pripravljenost, da bi to vprašanje uvrstili na dnevni red vrha EU-ja prihodnji teden.

Dodal je, da bo Evropska unija počakala na London, preden bo odločila o morebitnih ukrepih proti Rusiji. "Počakati je treba na nekakšne predloge Londona za odločitev o našem skupnem odzivu na ta brutalen napad," je dejal na obisku na Finskem.

Nato: Napad je kršitev mednarodnih sporazumov
Iz zveze Nato so sporočili, da jih je London seznanil z uporabo živčnega strupa v napadu na Skripala in njegovo hčer v Salisburyju 4. marca, in Moskvo pozvali k odgovoru. Dodali so, da se članice zavezništva strinjajo, da pomeni napad s strupom "jasno kršitev mednarodnih norm in sporazumov", in poudarili, da je konvencija o kemičnem orožju iz leta 1997 eden izmed stebrov globalnega sistema neširjenja kemičnega orožja.

Članice zavezništva so izrazile solidarnost z Veliko Britanijo, ji ponudile podporo pri preiskavi in Rusijo pozvale, naj odgovori na britanska vprašanja ter posreduje organizaciji za prepoved kemičnega orožja vse podatke o programu živčnega plina novičok.

Velika Britanija uvaja sankcije proti Rusiji