V Sloveniji je delo preveč obdavčeno, opozarjajo v Bruslju. Foto: BoBo
V Sloveniji je delo preveč obdavčeno, opozarjajo v Bruslju. Foto: BoBo

Evropska komisija (EK) je te dni objavila publikacijo o obdavčitvi dela v Sloveniji, v kateri ne ugotavlja le, da so stroški dela pri nas visoki in vplivajo tudi na bruto domači proizvod (BDP), temveč tudi, da so učinki visoke obdavčitve dela v državah, kjer se prebivalstvo stara, aktivna populacija pa krči, še toliko močnejši.

Publikacija upošteva učinek nedavnih ukrepov in jih primerja z alternativnimi scenariji ter predstavlja potencialne izgube in sinergije.

Močnejša obdavčitev nepremičnin?

Iz makroekonomskega modela Evropske komisije QUEST izhaja, da bi bil v Sloveniji premik obdavčitve dela proti obdavčitvi kapitala manj ugoden za gospodarsko rast kot premik proti obdavčitvi nepremičnin, ki je pri nas razmeroma nizka.

Nižji davek na delo bi lahko nadomestili z višjimi davščinami na nepremičnine. Foto: BoBo
Nižji davek na delo bi lahko nadomestili z višjimi davščinami na nepremičnine. Foto: BoBo

Makrosimulacijski model davčnih ugodnosti EUROMOD pa kaže, da znižanje obdavčitve dela lahko zniža neenakost dohodkov in poveča razpoložljivost delovne sile.

Za rasti prijaznejšo davčno strukturo

Mednarodne institucije zaradi opisanih tveganj Sloveniji svetujejo, naj razbremeni obdavčitev dela in uvede rasti prijaznejšo davčno strukturo.

Na visoke stroške dela v Sloveniji sicer že ves čas opozarjajo tudi delodajalci. V obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so ravno v torek opozorili, da bodo v novo dajatev za dolgotrajno oskrbo, ki je trenutno predvidena s prispevno stopnjo v višini 1,47 odstotka, privolili le, če bo država zmanjšala obremenitev dela, ki da mora postati primerljiva s tistimi v drugih evropskih državah.