S podpisom hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju začnejo teči vsi postopkovni roki iz arbitražnega sporazuma za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško Foto: MMC RTV SLO
S podpisom hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju začnejo teči vsi postopkovni roki iz arbitražnega sporazuma za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško Foto: MMC RTV SLO

Oba imata veliko mednarodnopravno avtoriteto in bogate izkušnje pri zastopanju držav v ozemeljskih sporih, je za TV Dnevnik naše televizije poročal Dejan Ladika, ki dodaja, da slovenski arbiter Jernej Sekolec na mednarodnem prizorišču velja za enega najboljših pogajalcev pri arbitražah, ki (tako kot slovensko-hrvaški mejni spor) temeljijo na pravičnosti.

In medtem ko je Slovenija za arbitra imenovala neoporečnega Sekolca, je Hrvaška za svojega arbitra imenovala Budislava Vukasa, ki je bil ves čas vpet v mejni spor. V 90. letih prejšnjega stoletja je bil član slovensko-hrvaške diplomatske komisije in prav Vukas je po podatkih TV Slovenija prvi predlagal dimnik v Piranskem zalivu. Predlog je bil sprva zavrnjen, potem pa se je v nekoliko spremenjeni obliki pojavil kot rešitev za slovenski teritorialni izhod na odprto morje v propadlem sporazumu Drnovšek-Račan.

Bi lahko Slovenija zahtevala izločitev?
Zato se postavlja vprašanje, ali bi glede na temeljito poznavanje spora (in tudi slovenskih lastnosti) Slovenija lahko zahtevala izločitev Vukasa? Strokovnjak za mednarodne odnose Milan Brglez meni: "O tovrstnih ukrepih se je treba pogovarjati z odvetniki, ki bi lahko bil del neke strategije, ampak si ne predstavljam, da bi to lahko bilo v tem primeru."

Arbitražni sporazum bo začel veljati v politično zelo občutljivem obdobju za obe državi, le dva tedna po volitvah, roki za postopke pa so v sporazumu zelo kratki. "Če bi ga zdaj odpovedali, bi ta odpoved začela veljati čez eno leto, zdaj tudi če Slovenija ničesar ne naredi, tečejo ti postopki brez nje, tako da - bolje je dobro sodelovati kot sploh ne sodelovati," opozarja Brglez.

Preostale tri arbitre bosta Slovenija in Hrvaška izbrali s seznama Evropske komisije. Ta pa še ni pripravljen.